Elkèszült a kupuszinai földek tagosítàsi dokumentàciója

Hosszadalmas,  bonyolult, àm eredmènyes folyamaton vannak túl a kupuszinai gazdàk ès a Helyi közössèg Tanàcsànak tagjai, együttműködèsben a kivitelezèst vègző Geosoft cèggel. A tagosítàsi folyamat rèszleteieől Pèter Istvàn, Apatin közsèg polgàrmesteri tanàcsosa nyilatkozott:

-Többéves munkának értünk a végére. A mezőgazdaságban tevékenykedők körében az egyik legnehezebb munka ez, hiszen az ősi földeket osztjuk szét. Kissé tartottunk a feladattól, de úgy kezdődött a folyamat, hogy szavazásra bocsátottuk a lakosság, a gazdák körében a kérdést, hogy szeretne- e tagosítási folyamatba kezdeni Kupuszina népe? Titkos szavazás által, kétharmados többséggel az a döntés született, hogy akarják a tagosítást. Innentől kezdve a falu vezetőségének nem volt más dolga mint hogy ezt realizálja a szàndèkot. Két, három év is eltelt, mire sikerült pályázatot nyerni a községben, átverekedni magunkat a folyamat nehézkes kezdeti fázisain. A Geosoft cég lett kiválasztva a kivitelezői munkára, megalakultak a bizottságok, elkezdődött az érdemi munka. A cég néhány alkalmazottja szinte köztünk élt, folyamatosan hívták be az érintett embereket, egyeztetés, beszélgetés zajlott. Jelenleg elérkeztünk oda, hogy a Köztàrsasàgi Geodèzia Intèzet átvette és elfogadta a Geosoft által készített dokumentációt. 

Kèp forràsa: Kupuszina honlapja

A folyamat tovàbb zajlik, sajnos már így is nagyon elhúzódott és ez hátrányt jelent a közösség számára, ugyanis idő közben a pályázatokban beadott parcellaszámok más megjelölést kaptak vagy teljesen más az elhelyezkedésük. Adott esetben emiatt például komplikàciót jelent a pályázatok utáni jelentéseket megírni, mivel a valóságban minden megváltozott, a papíron előzőleg feltüntetetthez viszonyítva. Továbbá ebből az eddigi helyzetből kifolyólag a gazdaságok bejegyzése is jelentett problémákat, a hazai pályázatokon való részvétel szintén nehézkesebb emiatt, hogy a nemzetköziekről ne is beszéljünk…Tehát nyilvánvalóan mindenkinek az az érdeke, hogy ez a folyamat minél előbb befejeződjön. Természetesen olyan módon, hogy abban hibát ne lehessen találni, sem szakmailag, sem jogilag. Úgy tudom, jelen pillanatban két vitatott ügy van még hátra, amelynek a befejezését meg kell várni. 

Érdekes és fontos még, hogy a tagosítás alatt feltérképezték, lemérték, digitalizálták a faluban az épületeket. Ennek nyomán ha a legalizációs díjakat természetesen meg is kell fizetni az adott tulajdonosnak, viszont a geodèták elvègzett munkája nem kerül majd pénzbe- hallottuk Pèter Istvàntól. 

Prof. dr. Milan Trifković, a Geosoft cég vezetője eredmènyesnek ítèlte az elvègzett munkàt, a kupuszinai Helyi közössèggel ès a lakossàggal való együttműködèst. Elmondta, a gazdàk a tulajdonosok szàmàra rendeződik vègre a helyzet, jogalapot kap minden, mindenki tisztàban lehet a sajàt tulajdonàval. Ez az àllapot Apatin közsèg szàmàra is igen üdvös ès nagyon örülnek ennek a gyümölcsöző szakmai, közössègi együttműködèsnek.

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.