Lát(tat)ni a falvédők mögötti, jelenkori képet -Doroszlón mutatták be a Falvédőszövegeket

Október 16- án a doroszlói Móricz Zsigmond Magyar Művelődési Egyesület IRO-M szakcsoportja szervezésében bemutatták Móger Tímea: Falvédőszövegek című verseskötetét, amely a szegedi Areión Kulturàlis Egyesület kiadàsàban làtott napvilàgot.

György Mária magyartanár és Wilhelm József történelemtanár kérdései, felvetései nyomán a doroszlói költő elmondta, a kötet verseiben, kisprózáiban és a saját maga által készített illusztrációk által megpróbált az egykori falvédők megkövült bölcseletei mögé nézni és láttatni. Továbbá az egyén és a közösség jelenkori problematikájának mélyére menni, azokról szólni, elgondolkodtatni, nem didaktikusan, hanem valóság- érzékenységre törekedve. 

Wilhelm és a szerző is olvasott fel a kötetből. Egyebek mellett idézet hangzott el a Lakatlan házak lakói című szövegből:

,,Behunyja szemét és a „kicsi fehér meszelt szoba, falon függő Mária-kép” falvédő-klisé eggyé válik a jövő vágyálmaival. Nincs valóságosabb a múltnál. Ezt állapítja meg, majd elalszik. Mint egy imát vagy mantrát, úgy idézi meg minden este a múltbeli önmagát. ,,Dunyha” híján ez segíti, hogy másnap ép ésszel ébredjen. Kitapintsa a falakat, amelyek mentén építkezik. Kiskertje lesz. Minden embernek van. Lesz benne árvácska. Hogy legyen mit kikapálni.”

A bemutatót Dosztán László vers megzenésítései tették hangulatosabbá. Előadásában hallhattuk Fehér Ferenc költeményeit és Tímea Keresés című versét is. 

Az est végén a költő dedikálta könyveit az érdeklődőknek. 

Kàlóci Karola fotói

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.