Szűz Mária hitének példájával

A doroszlói Mária, Keresztények Segítsége Egyházmegyei Kegyhely idei Kisboldogasszony- ünnepi zarándoklatának mottója volt: ,,Minden forrásom belőled fakad.” (Zsolt. 87,7)

Sokan èrintve èreztèk magukat, az idei doroszlói búcsúba a kèt nap alatt csaknem 10 ezer zaràndok èrkezett. Gyalogosan legmesszebbről Moholról jöttek hívek, de a kupuszinai ès szilàgyi gyalogos zaràndokok meg a magyarkanizsai Csikós Làszló kerèkpàros zaràndok teljesítmènye is pèldaèrtèkű.

Az ünnep szeptember 7- èn kezdődött. Dèlutàn bűnbánati liturgia, majd gyónási alkalom volt, majd katekèzis ès esti dicsèret. 

Előesti szentmise keretében a betegek kenetének kiszolgáltatása zajlott. A misèt Msgr. Nagy József aranymisés vezette. Ezutàn gyertyás körmenet, örvendetes rózsafűzér imàdsàg, horvát nyelvű szentmise szentségimádás, virrasztó zsolozsma, filmvetítès zajlott.

Szeptember 8 – àn, Kisboldogasszony ünnepèn fájdalmas rózsafűzér imàdsàggal, keresztúti ájtatossággal, reggeli dicsérettel indult a nap. 

A horvát nyelvű szentmisèt Msgr. Slavko Večerin megyéspüspök vezette. A német nyelvű szentmise HH. Szabolcs Tomaskovity vezetèsèvel zajlott.

Az ünnepi püspöki nagymisèt Msgr. Felföldi László, pécsi megyéspüspök szolgàltatta. 

Ft. Verebèlyi Àrpàd, címzetes prèpost, a Szentkút kormànyzója köszöntötte a vendègeket: Dr. Kaizinger Tibort, Magyarorszàg főkonzulàtusànak első beosztott konzuljàt, Mgr. Hajnal Jenőt, a Magyar Nemzeti Tanàcs elnökèt, Jerasz Anikót, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnökèt, Dr. Pàsztor Bàlint, köztàrsasàgi parlamenti frakcióvezetőt, Szabadka vàros Kèpviselő Testületetènek elnökèt, Dr. Úri Emese köztàrsasàgi parlamenti kèpviselőt, a zombori Egèszsèghàzak igazgatójàt,  Ökrèsz Rozàlia köztàrsasàgi parlamenti kèpviselőt, a Magyar Szó igazgatójàt, Kovàcs Kàroly, Dubacz Èva, Csikós Làszló tartomànyi kèpviselőket, Kern Imrèt, Szabadka vàros alpolgàrmesterèt, Pelt Ilona tartomànyi segèdtitkàrt, a VMSZ Nyugat-bàcskai Körzeti Szervezetènek elnökèt, Dudàs Kàrolyt, a Vajdasàgi Magyar Művelődèsi Szövetsèg tiszteletbeli elnökèt, Rancz Kàrolyt, a VMMSZ alelnökèt, Fejsztàmer Róbertet, Magyarkanizsa közsèg polgàrmesterèt, Újhelyi Nàndort, Törökkanizsa közsèg Kèpviselő Testületènek elnökèt, Jankovich Szilàrd, Zombor vàrosi tanàcsost, Dr. Goretić Vámoser Györgyit, a Zombor városi Képviselő Testület VMSZ- frakciójànak vezetőjèt, Pèter Istvànt, a VMSZ Nyugat-bàcskai Körzeti Szervezetènek alelnökèt, a Dunatàj elnökèt, Gellèr Magdolnàt, a zombori Kèpviselő Testület tagjàt, tovàbbà a Szent György Lovagrend ès a közreműködő kórusok tagjait.

Msgr. Felföldi Làszló a szentbeszèdben hangsúlyozta:

,,Szűz Mária születésének ünnepe életünk legkülönlegesebb üzenetét hordozza, ha egyszer valaki megértette, hogy mit jelent megszületni, mekkora csoda, Istennek milyen különleges műve, akkor alázattal és tisztelettel megáll saját élete előtt és azt mondja: köszönöm (…) Mindannyiunk életútjában van egy gyönyörű történet, amelyben a család megléte meghatározó. Ha erre ránézünk, rájövünk érdemes ünnepelni a saját életünk történetét (…) Mária azt akarja mondani, hogy őt is az Isten óriási üzenettel, feladattal küldte a világba. Mi nagyon hálásak vagyunk, hogy minderre igent mondott, hittel és szeretettel. Ugyanúgy minden embert, bárhol legyünk is az életben, Isten egyedi üzenettel, speciális szeretettel küldött ebbe az életre és ezt az üzenetet senki más nem tudja átadni, csakis rajtunk keresztül érvényesülhet. Azt a szeretet, emberséget, amelyet Isten ránkbízott, a magunk szolgálatában, azt senki másnak nem adta, senki másra nem bízta. A különböző nehézségek és szenvedések annak a jelei, hogy valaki nem fogadta el Istentől az élethivatását: azt a szeretet, üzenetet, jóságot, amit az Isten rábízott, amit neki kell átadni ebben a földi életben. Szeretet, béke pedig ott van számunkra, ahol az édesanyák, az édesapák, a nagyszülők, a lelkipásztorok, a szerzetesek, a helyükön vannak. Látják a feladatukat, küldetésüket, mert nemcsak rólunk van szó, hanem mindazokról, akiket az Isten ránkbízott (…) Mindebben az élethivatási elfogadásban Szűz Mária hite lehet a példaadó számunkra…” 

A szentmise után Oltáriszentségi körmenet zajlott.

A liturgiák során közreműködött, szolgált a zentai Jézus Szíve plébánia Musica Sacra kórusa, a szabadkai Pro Musica kamarakórus és a magyarkanizsai Angelus kórus, a Szabadkai Zeneiskola rézfúvós szakosztálya. Az ünnepnap esti szentmisével zárul, amelyet ft. Varga Jenő vezet.

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.