Üveggyűjtéshez kapott konténereket Zombor városa- Magyar Szó

Zomborban és a környező településeken kihelyezték az első 70 konténert az üvegek szelektív gyűjtésére. A következő hetekben pedig további 80 konténer kihelyezése várható. A belvárosi övezet részére 70 konténert szánnak, 10-et a külvárosokba, 40-et a vidéki területekre, 30-at pedig vendéglátóipari létesítmények közelében helyeznek el. A konténereket a német fejlesztési együttműködés keretében megvalósuló Üvegkezelés a Nyugat-Balkánon elnevezésű projektum részeként bocsátották rendelkezésre, melyet a Német Műszaki Együttműködési Szervezet (GIZ) és a NALED környezetvédelmi egysége hajt végre, együttműködve a helyi önkormányzattal, az Apatini Sörgyárral és a Sekopak hulladékkezelő vállalattal.

Antonio Ratković, Zombor polgármestere kiemelte, Zombor zöld városnak számít, ennek megfelelően a helyi önkormányzat minden évben olyan projektumokat támogat, amelyek védik a környezetet, és hozzájárulnak a környezet minőségének javításához.

– Úgy gondolom, polgártársaink meg fogják érteni az üvegek szelektív gyűjtésének a fontosságát. Az üvegek különválasztása óriási jelentőségű a jövőre és minden ember életére nézve, mivel bolygónk korlátozott erőforrásokkal rendelkezik – tette hozzá a polgármester.

A projektumot Zomboron kívül Nišben, Kragujevacon és Varvarinban, valamint Bosznia-Hercegovina, illetve Észak-Macedónia önkormányzataiban valósítják meg.

– A német fejlesztési együttműködés támogatni szándékozza a nyugat-balkáni régiót az újrahasznosítás arányának javítása érdekében, hogy gyorsabban felzárkózhasson az EU-hoz, ahol jelenleg az üveg mintegy 76 százalékát újrahasznosítják. A felmérések szerint ez a szám 2030-ra meghaladja a 90 százalékot is. Eközben a projektum által érintett országokban az üvegek mintegy 29 százalékát gyűjtik szelektíven – mondta Sanela Veljkovski, a Német Műszaki Együttműködési Szervezet projektmenedzsere.

Igor Vukašinović, az Apatini Sörgyár igazgatója kiemelte, hogy a hulladék szelektív gyűjtési rendszerének fejlesztése nemzeti prioritásnak számít. A Sekopak hulladékkezelő cég szakértői is segítséget nyújtanak a projektum megvalósításában, valamint az összegyűjtött üveg kezelésében, amelyet a szerbiai üzemhiány miatt külföldre exportálnak.

– A projektum fő célja 20 százalékkal több üveg begyűjtése, valamint költséghatékony kezelési és újrafelhasználási rendszer létrehozása Szerbiában – hangsúlyozta Violeta Belanović Kokir, a Sekopak igazgatója.

JÁ, Magyar Szó

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.