Fitten, eredményesen

A bácsgyulafalvi Varga Zsófia úszó, hetedik osztályos, eminens tanuló egy évtizedes, bámulatos sport-pályafutása alatt számos eredménnyel büszkélkedhet. A zombori Polet úszó- és vízilabdaklub berkein versenyezve legutóbb az országos bajnokságról ezüstérmet hozott haza. Zsófia elmesélte, a jelenlegi járványhelyzet kihat erre a sportágra is, továbbá hallottunk tőle a most használatos száraz edzéstechnikáról, az edzettség fontosságáról, egyéni csúcsról és további (verseny) tervekről:

-Eddig, tíz éven át szinte minden nap jártam be edzésekre. A vírushelyzet miatt lassan egy éve már, hogy nem járok az uszodába, hanem itthon úgynevezett száraz edzésekkel értem el ezt a legutóbbi országos második helyezést- mondta Zsófia.

Mit takar a száraz edzés fogalma?

A száraz edzés annyit tesz, hogy az edzőm, Zoran Vukelić (aki egyébként 3 és fél éves korom óta foglalkozik velem) felad bizonyos gyakorlatokat, amelyeket itthon kell elvégeznem naponta. Fokozatosan, egyre többet csinálok meg mindezekből, így valósul meg a kellő edzettség.

Mi az a teljesítmény, amit az eddigi legjobb eredményednek tartasz?

-Néhány évvel ezelőtt 200 méteren, pillangón a nálam egy évvel idősebbek között első lettem.

Mi adott kedvet kezdetben és mi motivál jelenleg az úszásban?

Talán azért tetszett meg, mert ez az a sportág, amely minden izmot egyszerre megmozgat. Elsősorban azért kezdtem el sportolni, hogy egészséges legyek, maradjak hosszú távon. Kezdetben ez hozta meg a kedvet, most már viszont inkább a versenyzés motivál.

Van újabb kitűzött célod?

Ennek a legutóbbi versenynek a hatására elkezdtem még intenzívebben végezni az itthoni száraz edzést és az időt, amelyet nemrég úsztam a versenyen, szeretném feljavítani.

Megterhelő a tanulás mellett ilyen szinten sportolni, illetve hogyan töltöd a szabadidődet, ha van egyáltalán…?

-Az eddigi online-oktatás mellett nem volt túlságosan nehéz kialakítani a napirendet, mert reggelenként, délelőttönként tanultam, este pedig végeztem itthon a száraz edzést.

Ami a szabadidőt illeti, sokat olvasok, nagyon szeretem a jó könyveket. Két hónap alatt úgy tizenöt, tizenhat vaskos könyvet kiolvasok hallottuk a bácsgyulafalvi Varga Zsófiától.

 

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.