Egyszobás lakásból családi házba- Pukić Anita, Kúla – Házvásárlás- Jó Reggelt Vajdaság

A kúlai Pukić Anitáék egyszobás lakásból költöztek át új otthonukba, amelyet a Prosperitati Alapítvány házvásárlási pályázatának köszönhetően vettek meg. A nagy udvar, tágas házépület ideális teret nyújt négyéves gyermekük felneveléséhez. Anita és férje is dolgozik, állásban van, de a terveik között szerepel, hogy a munka mellett foglalkoznak majd gyümölcstermesztéssel és kertészettel is. Minderről és a házvásárlás folyamatáról Anita örömmel és készséggel mesélt:

  • Milyen okból kerestek új otthonnak alkalmas épületet és hogyan találtak rá a megfelelő családi házra?

A legnagyobb oka volt a házvásárlásnak, hogy egyszobás lakásban éltünk. Ahogy növekedett a kislányunk, egyre nagyobb helyre volt szükségünk. Önerőből nem sikerült volna házat vásárolni. Nagyon jó lehetőségnek tartottuk a Prosperitati Alapítvány ilyen jellegű pályázatát. Sikerült is és hálásak vagyunk, nagyon örülünk mindennek.

Sok üres ház van a településen, azonban gyakori, hogy az épületek legalizációja, a dokumentáció nincsen elrendezve ezek esetében. Ami bennünket illet, teljes mértékben elégedettek vagyunk a választásunkkal, tulajdonképpen az első megnézett ház lett végül a kiválasztott.

  • Hogyan rendezkedtek be, milyen kinézetű a telek?

Az épületen belül van két hálószoba, gyerekszoba, egy térben a nappali, az ebédlő és a konyha, továbbá van még a házban fürdőszoba, spájz, egy beüvegezett folyosó.

Kint nagy udvar található, kert nincsen, de az udvarban, vagyis a tulajdonképpen két telken álló házunk külterületén gyümölcsfákat ültettünk.

  • Miként élnek, hogyan érzik magukat az új otthonukban, a kúlai magyar közösség részeként?

Mindketten született kúlaiak vagyunk. A férjem egy magültető gyárban dolgozik, jómagam pedig kereskedőként egy helyi boltban vagyok alkalmazott. A kúlai Népkör Magyar Művelődési Központ tevékenységeiben, programjaiban rendszeresen résztveszünk. Jómagam azelőtt egészen aktívan tevékenykedtem a közösségi életben, tagja voltam a színjátszó csoportnak meg a néptánccsoportnak is. Jelenleg szintén, amikor csak ráérek, segédkezem a közösségben, a kézműves csoportok munkájában.

Szerencsések vagyunk, mert a kúlai magyar közösségi élet igen élénk, a gyerekeknek sok lehetőségük van a Népkörben: csuhéznak, gyöngyöt fűznek, rajzolnak stb.

  • Nehéz volt megírni a pályázatot, illetve vannak- e további fejlesztési terveik?

A pályázatot magunk készítettük el. Bátran belevágtunk a megírásába. Ekkor többen voltak már kúlaiak, akik nyertek az Alapítvány pályázatán, így tőlük is tudtunk eligazítást, tanácsot kérni, illetve bármilyen elakadásunk adódott vagy segítség kellett, számíthattunk a topolyai Prosperitati iroda munkatársának segítségére.

Ami a terveinket illeti, előbb úgy képzeltük, megpróbálkozunk állattenyésztéssel, de ez a munka mellett nehezen lett volna kivitelezhető. Jelenleg a gyümölcstermesztés mellett tervben van melegágyak vásárlása is. Reméljük, mindezt sikerül majd megvalósítani a pályázatok segítségével– hallottuk a kúlai Pukić Anitától.

LMT, Jó Reggelt Vajdaság

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.