IN MEMORIAM: Hoffmann Artúr (1954-2021)- Magyar Szó

Hoffmann Artúr halálával a vajdasági magyar mozgókép jelentős alkotójával lett szegényebb kultúránk. Filmjeit szűkebb pátriánkon kívül is ismerték, elismerték, most a filmes társadalomra és az általános kulturális közegre hárult a felelősség, hogy érdeme szerint sáfárkodjon művészi hagyatékával.

Hoffmann Artúr Zomborban született, a helyi gimnáziumban tett érettségi után Újvidéken és Belgrádban folytatta tanulmányait. Szoros kapcsolatot ápolt a zombori amatőr fotósokkal és filmesekkel, már tanulóéveiben bedolgozott az Újvidéki Televízió magyar szerkesztőségének műsoraiba. Számos kiváló újságíróval együtt forgatott. 2005-től szabadúszóként dolgozott operatőrként, vágóként és rendezőként a Duna TV-nek, az M1-nek és a Vajdasági Rádió és Televíziónak. 2013-tól a Pannon RTV-ben dolgozott, ahová nyugdíjaztatása után is besegített.

Több, hasonló érdeklődésű filmessel létrehozta a Vajdasági Szociográfiai Filmműhelyt, majd annak nyomán alapítója lett a Topolyai Videotábornak, amely 1986-tól folytatta a hatvanas-hetvenes években megalapozott dokumentumfilmes programot. A lendületes kezdet első eredménye egy több mint kétórás dokumentumfilm az 1946–52 közötti beszolgáltatásokról Észak-Bácskában, amit Hoffmann Siflis Zoltánnal és Póth Imrével közösen forgatott. Szemerédi Magdával az egykori uradalmi cselédekről készített filmet, majd Csorba Bélával a szemmel verés hiedelemvilágát járta körül kamerája segítségével. Szemerédi Magdával és Póth Imrével közösen az anyanyelvi oktatásról lemondó szülőkről készített filmet, tagja volt a csapatnak, amely kétrészes dokumentumfilmben dolgozta fel az 1944/45-ös, magyarellenes megtorlásokat. A történelmi témák meghatározók voltak alkotómunkája során. Operatőrként ő jegyzi az Örvényben, a Névtelenek – Kaboli történet és az Elveszettek a történelemben című alkotásokat is. Szakmai tanácsaival támogatta a fiatalokat, például az ugyancsak zombori Goretić Pétert első kisjátékfilmje forgatásának során.

Fekete J. József, Magyar Szó

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.