,,Fontos közösségi tér a felújított tekepálya”- KUPUSZINA

Átadták rendeltetésének a kupuszinai Önkéntes Tűzoltó Testület négy új tekepályáját, amely a Magyar Nemzeti Tanács támogatásának köszönhetően épült meg és a település fontos közösségi tereként üzemel.

A termet, a pályákat mgr. Hajnal Jenő, az MNT elnöke és Lackó Renátó, az Önkéntes Tűzoltó Testület elnöke nyitotta meg. Ft. Kurin István, kupuszinai plébános mondott rá áldást.

A jeles alkalmon jelen volt még Sarlay Péter, a Szabadkai Főkonzulátus konzulja, Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke, Dubacz Éva, tartományi képviselő, Pelt Ilona, tartományi segédtitkár, Gyetvai Tímea, az MNT pénzügyi vezetője, Lulić Emil az MNT hivatalának vezetője, Péter István, Apatin község polgármesteri tanácsosa, Hodovány Attila, Apatin község képviselője.

Lackó Renátó ÖTT- elnök a következőket nyilatkozta a fejlesztéssel kapcsolatban:

Négysoros automata pályát kaptunk, amelynek nagyon örülünk. Az MNT- nek köszönhető támogatás össze 933 ezer dinár.

Kupuszinán úgy húsz éven át betonból készült két pálya üzemelt. Ezek tönkrementek és úgy gondoltuk, jó volna őket felújítani, hiszen a tekepálya a faluban fontos közösségi tér, összehozza Kupuszina népét ez a sport. A településen tradíció a teke vagy, ahogy mi mondjuk a kugli. Minden év elején, januárban és februárban a hétéves gyerektől kezdve a nyolcvanéves bácsikáig itt mindenki kuglizik mondta el az ÖTT- elnök.

Mgr. Hajnal Jenő, az MNT elnöke így méltatta a fontos közösségi tér felújítását:

-Ott, ahol közösséget lehet szervezni, ahol emberek összegyűlhetnek, ahol ketten találkoznak, magyarul beszélnek és jól érzik magukat, szórakoznak, az a Magyar Nemzeti Tanácsnak fontos hely, hiszen kis közösségből lesz nagyobb és még nagyobb. Ilyenekből indul ki a vajdasági magyarság közössége vagy egy nemzet is így alakulhat ki. Lehet ennek sok apropója, az elmúlt időszakban inkább a hagyomány, a múlt, az örökség, az együvé tartozás emlékei hoztak össze bennünket és ritkán gondolunk arra, hogy egy ilyen tekepálya is milyen jó és hasznos lehet egy közösség számára. Örülök és csak gratulálni tudok a helyieknek, akik hónapokon át éjjel- nappal dolgoztak azon, hogy egy ilyen csoda létrejöjjön- hallottuk Hajnal Jenőtől.

Rekettye Róbert, a kupuszinai Helyi közösség tanácsának elnöke és a helyi ÖTT titkára a következőképpen méltatta a fejlesztést:

-Telente minden civil szervezet résztvesz a bajnokságban, amelyet az ÖTT szervez. Szeretnénk alakítani egy szekciót a tűzoltóságon belül, amely majd résztvesz a különböző szerbiai versenyeken. Amellett, hogy a falun belül is tartjuk a hagyományokat, hogy folyamatosan működjön ez a közösségi sportaktivitás- hallottuk a faluelnöktől.

A testület köszönőleveleket adott át a segítőknek, támogatóknak. Vendégek és helyi szervezők kipróbálhatták a felavatott új pályákat. Az ünnepi alkalmat közös vacsora zárta.

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.