Hamarosan közzéteszik Zombor város pályázatait

A 2021- es évben Zombor város önkormányzata a hagyományos módon meghirdeti az évi tervét a pályázatok kiírásával kapcsolatban. Ezeknek egy része február hónapban, a többi pedig márciusban és áprilisban kerül nyilvánosságra.

Jankovich Szilárd, Zombor város nemzeti kisebbséggel és vallási közösségekkel megbízott tanácsnoka az aktuális és a várható pályázati kiírásokkal kapcsolatban a következőket nyilatkozta:

-A Zombor városi pályázatok összértéke igen tekintélyes, nyolc témakörben összesen 90 millió dinárt kínál fel a különböző témákban. Ebből a 90 millió dinárból a legtöbb a különböző sporttevékenységekre jut. Ez érthető is, mert ezek az aktivitások igen széleskörűek a város vonzáskörzetében.

Ebben a körben érdekeltek a kisebbségi közösségeink is, hiszen a különböző kulturális projektek, események kiemelt szerepet kapnak. A kultúregyesületek zöme aktív, ezeket a forrásokat tevékenyen felhasználják, éltetve, bemutatva a néphagyományokat és a felölelve a művelődés egyéb megnyilvánulásait is. Ezekre a tevékenységekre 10 millió dinárt látott elő a városvezetés. A helyi akcióterv a fiatalok számára is jelentős összeget irányoz elő, habár igen gyakran azt lehet tapasztalni, hogy az ifjak nem sűrűn keresik meg ezt a lehetőséget. Az idei összeg ebben a témakörben 4 millió dinár. A gyerekeknek rendeződő programokra másfél millió dináros forrás van. A roma kisebbségnek, amellett, hogy a költségvetésben egy állandó tétel áll rendelkezésre, 1 millió 800 ezer dinárt pályázhatnak is. Továbbá a szociális segélyezés, az egészségügyi ellátás 5 millió 200 ezer dináros pályázatban részesülhet.

Számunkra külön jelentőséggel bírnak azok az egyesületek, amelyek a nemzeti kisebbségek identitásának megőrzését tartják szem előtt. Az ilyen jellegű tevékenységekre 2 millió dinárt irányoztak elő. Ennek részét képezi a Nemzeti Tanácsok finanszírozása valamint az egyéb olyan tevékenységek támogatása, amelyre a kisebbségeknek szüksége lehet.

Nyolcadik tétel a tájékoztatás, a helyi média finanszírozása, amely szintén jelentős, hiszen tudjuk, hogy az információszolgáltatás mennyire fontos tényező. Manapság mindenki szeret pontos és gyors tájékoztatást kapni, erre 16 millió dinár van előirányozva.

Igyekszünk informálni a lakosságot, a közösségek tagjait: a fiatalokat, a sportolókat, a nemzeti kisebbségeket, a kultúregyesületeket, hogy éljenek a lehetőséggel. Immár második éve, hogy a pályázatok időkerethez vannak kötve és későbbi financiális eszközök vagy segélyek lekérése általában nem megvalósítható. A https://www.sombor.rs/ honlapon lehet követni a részletes pályázati kiírásokat, nagy valószínűséggel február végétől vagy március első hetével kezdődően- hallottuk a tanácsostól.

 

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.