Otthon az új házban, remény a gazdaságban- Horák Karolina, Nemesmilitics – Házvásárlás, kapcsolható eszközök-Jó Reggelt Vajdaság

A nemesmiliticsi Horák Karolina egyedülálló anya, két gyermeket nevel. A Prosperitati Alapítvány pályázatainak köszönhetően nemcsak, hogy saját fedél került a család feje fölé, hanem a gazdaságuk is gyarapodott, új kapcsolható eszközök, pályázás útján való megvásárlása által. Ez a tényező most különösen fontos számukra, hiszen az édesanya munka nélkül maradt. Karolina nem csügged, úgy tervezi, fejlesztik a családi gazdaságot és a földművelés, a gyümölcstermesztés területén találhatnak további lehetőségekre:

  • Milyen megfontolásból vásároltak házat és nehéz volt- e rátalálni a megfelelő épületre, telekre Nemesmiliticsen?
  • Azért vettem részt a Prosperitati Alapítvány házvásárlási pályázatán, mert nem volt házunk és nagyon szeretettem volna saját otthont biztosítani a gyermekeim és magam számára. Nem kellett sokat keresgélnem, megvolt a kiválasztott épület, tudtam róla, hogy a tulajdonos árulja. Ő is örömmel adta, nagyon jó híre van a Prosperitati pályázatoknak, a házukat eladó emberek körében is.

  • Hogy érzik magukat az új otthonukban és hogyan néz ki az?
  • Új építésű házról van szó, nem túl nagy, de nekünk éppen elég, nagyon megfelelő. Van egy nagyobb kertünk, a telekhez tartozik udvar is. Az épületen belül van két szoba, egy nagyobb nappali, konyha, fürdőszoba, amely fölújításra szorul a későbbiekben. Több éve lakunk az új otthonunkban, a fiammal és a lányommal együtt. Jelenleg egy nehezebb időszakunkat éljük, ugyanis több munkatársammal együtt magam is elbocsátást kaptam a gyárból, ahol eddig voltam alkalmazásban. A munka mellett próbálkoztam már sertéstenyésztéssel, de nem jártam jól vele. Azóta inkább csak saját fogyasztásra tartok néhány haszonállatot, köztük tyúkokat is. Kertet is művelek, egyik részében konyhakerti növényeket, zöldségeket termesztek.

A gazdaságomon belül folytatott tevékenység talán most is kihúz a bajból kissé. Rendelkezem saját földterülettel és bérelek is szántót.

  • Pályázott egyéb eszközökre az Alapítványnál, illetve milyen további tervei vannak és segít- e valaki pályázás folyamatában?
  • Pályáztam még mezőgazdasági kapcsolható eszközökre: germinátorra, permetezőre, ekére.

A zombori Dunatáj iroda munkatársainak segítségével készítettem el a pályázati dokumentációt. Terveim között szerepel a családi gazdaság fejlesztése. Szeretnék ültetni paprikát vagy esetleg a kertem másik részét betelepíteném gyümölcsfákkal, barackot, meggyet, diót termesztenék majd. Ilyen témában bizonyosan pályázok a jövőben is, amennyiben lesz számomra megfelelő kiírás– hallottuk a nemesmiliticsi Horák Karolinától.

LMT, Jó Reggelt Vajdaság

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.