Megközelíthetőbb lesz a kúlai ipari övezet- Magyar Szó

Folyamatban van a Béreg–Nákófalva, azaz Zombort Nagykikindával összekötő gyorsforgalmi út projektjének kidolgozása. Az új út négysávos lesz (sávonként 3,5 méter széles), és 175 kilométer hosszúságban köti össze a Vajdaság észak-nyugati sarkánál lévő béregi határátkelőt Bánát keleti részével, pontosabban a román határnál lévő Nákófalvával. Az út Nyugat-Bácskán, Dél-Bácskán, Közép-Bánáton és Észak-Bánságon halad keresztül, pontosabban Zombor, Szivác, Cservenka, Kúla, Verbász, Szenttamás határában és Óbecse, Törökbecse, valamint Nagykikinda mellett elhaladva vezet a román határig.

A Szabadka–Újvidék autópályát Verbász magasságában keresztezné. A tervek szerint a járművek 100 kilométeres óránkénti sebességgel haladhatnak majd rajta. Az ötletterv kidolgozásával az MHM projekt tervezőirodát bízták meg, az elsődleges tervek szerint a munkálatok 800 millió euróba kerülnek. A gyorsforgalmi út megépítését remélhetőleg 2021 szeptemberében kezdik el és 2,5 évig tart.

A gyorsforgalmi út tervezete (Paraczky László felvétele)

Valka Károly, Kúla község alpolgármestere szerint az új út tehermentesíti majd a városon áthaladó főutat, ugyanakkor számítanak a légszennyezettség csökkenésére is.

− Azt gondolom, hogy a község számára nagyon fontos ez az út, hiszen a település mellett halad el, így sokkal kisebb lesz a megterhelése a jelenlegi útnak nemcsak nálunk, hanem Cservenkán és Szivácon is. Konkrét példával illusztrálva kiemelhető, hogy Cservenkán és Verbászon is működik a cukorgyár, ami annyit jelent, hogy a cukorrépakampány idején naponta mintegy 400 nyergesvontató halad át a településen egy irányban. A városon át Zombor irányába vezető mostani út már nem bírja ki ezt a megterhelést. A másik dolog, amiért a város számára fontos az új út kiépítése az, hogy összeköt bennünket az autópályával, amelynek közelében van Kúla és Verbász ipari övezete is, tehát a jelenlegi és a majdani gazdasági létesítmények sokkal könnyebben megközelíthetővé válnak. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy sokkal közelebb kerülünk Kishegyeshez és Bácsfeketehegyhez. A távolság légvonalban 10-12 km, de jelenleg mindkét település kétszer ennyire van Kúlától. Mindent összegezve gyorsabban eljutunk mindenhova, akár Magyarországra, akár Bánátba indulunk – fogalmazott Valka Károly. Hozzátette, az út egyúttal hidat képez Románia és Horvátország között, és a két ország sokkal közelebb kerül egymáshoz. Egyúttal a béregi határátkelőnél megnyílik a lehetőség a teherforgalomra, ami valamennyire tehermentesíti majd a tompai és horgosi átkelőt Magyarország irányába.

Paraczky László, Magyar Szó

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.