Felújított helyszínen fogadja a betegeket a COVID- ambulancia- ZOMBOR

A Dr. Đorđe Lazić Egészségház intézményeként, új helyszínen nyitotta meg kapuit a páciensek számára a zombori COVID- ambulancia, a Mite Popović utca 12- es szám alatt, a régi tüdő- vizsgáló épületében. Dr. Úri Emese, a zombori Egészségházak igazgatója, köztársasági képviselő a következőket nyilatkozta a COVID- rendelő megnyitásáról, a helyi vírushelyzetről, az egészségügyi alapellátásnak a vírus elleni küzdelemben elfoglalt, meghatározó szerepéről:

Milyen módon, feltételek között nyílt meg az ambulancia és hogyan könnyíti meg a páciensek, az egészségügyi dolgozók helyzetét?

Az épület az egészségházé volt, de a kórház használta. Régóta szerettük volna visszakapni, most megérett a helyzet, hiszen nem volt hova kihelyezni a COVID- rendelőt. Szeptember végén visszakaptuk a kórháztól, Zombor Városnak köszönhetően megtörtént a felújítása. A legszükségesebb felújításokat végezték el most, az elektromos installációt és a mellékhelységeket renoválták. Következő lépésként a tető felújítása van hátra. Remélhetőleg jövőre pedig egy nagyobb összegű tartományi vagy országos forrásból tudjuk mindezt teljes körűen felújítani.

Ami miatt számunkra ez a helyszín nagyon fontos, hogy központi, jól ismert helyen, nagy területen van. Ott gyakorlatilag minden szükséges vizsgálatot el tudunk végezni. Van egy régi röntgengép, amelyet a kórház otthagyott számunkra, ezt kissé felújítjuk majd és bízom benne, hogy használni tudjuk. Tulajdonképpen a teljes vizsgálati folyamatot ott, a helyszínen végre tudjuk hajtani. Ilyen módon csupán azokat a pácienseket küldjük majd a kórház felé, akik kórházi kezelést igényelnek. Mindezzel nagymértékben megkíméljük az embereket a várakozásoktól, kellemetlenségektől.

Képek forrása: https://www.sombor.rs/

Milyen a jelenlegi COVID- helyzet Zombor Városban és melyek a fontos tudnivalók a járvánnyal kapcsolatban?

-Ami a számokat illeti, a múlt héten csaknem hatszáz vizsgálatot végeztünk, hozzávetőlegesen ötszáz tesztet csináltunk meg az embereknél, ezenkívül kilencven embert utaltunk a kórház felé. Náluk szükség volt további diagnosztikára, tehát ők nem igényelnek mind kórházi kezelést, de át kellett őket küldenünk felülvizsgálatra.

Amit általánosságban véve nem árt felismételni információként, hogy az emberek továbbra is először a saját orvosukhoz jelentkeznek, elmondják a panaszokat, kivéve, akik olyan állapotban vannak, hogy sürgősen, vagy a COVID- ambulanciába kerülnek vagy mentősöket hívnak hozzájuk, de mindenkinek azt ajánljuk, hogy elsőként a saját orvosát hívja fel, ha láza van, ha a családtagjai betegek és saját magánál is észrevett szimptómákat. Először ott kapja meg a szükséges utasításokat a kezeléssel, a viselkedéssel kapcsolatban. Amennyiben nem jól van, ismét jelentkezik az orvosához és akkor időpontot kap a COVID- rendelőbe.

Mindezzel azt tudtuk elkerülni, hogy enyhébb esetek nagyobb számban jelentkezzenek a COVID- ambulanciába és azok, akik igazán igénylik a gyors ellátást, azok várakozzanak több órán át. Gyakorlatilag nálunk nem várakoznak az emberek és ezt a gyakorlatot továbbra is ilyen módon szeretnénk folytatni.

Képek forrása: https://www.sombor.rs/

Tehát azok, akik nem jól érzik magukat, akiknek légszomjuk, mellkasi fájdalmuk van, szaporán lélegeznek, vagy esetleg végtagfájdalom jelentkezik náluk, olyan értelemben, hogy zsibbadás vagy elkékül a végtagjuk, vagy fellép bármilyen elváltozás, amely drasztikusan eltér a normálistól és magas lázuk van, esetleg kissé tudatzavarossá válnak a magas láztól, ők mindenképp sürgősen jelentkezzenek, őket természetesen soron kívül figyelembe vesszük. Az enyhébb eseteknél továbbra is arra kérnénk a lakosságot, a betegeinket, hogy legyenek türelmesek. Tehát abban az esetben, ha 38 fokig szökik fel a lázuk és jó általános erőnlétük van, esetleg picit fáj a torkuk, egy kicsit levertebbek, de más gondjuk nincs, ők minden előírást betartva, elkülönülve a családtagoktól, védőmaszkot viselve, maradjanak otthon. Amennyiben szükséges orvosi igazolás, a betegek azt is megkapják az orvosuktól vagy elvégezzük a tesztelést, csak abból kifolyólag, hogy bizonyítsuk a betegséget, de az enyhébb lefolyású betegségben szenvedők, azok legyenek türelemmel, mert nagyon fontos, hogy azok a betegek tudjanak sürgősen orvoshoz jutni, akik rosszul érzik magukat. Akik enyhébb állapotú betegek, azok viselkedjenek úgy, mintha a pozitív eredményt mutató tesztet már megkapták volna, tehát különüljenek el, hordják a védőmaszkot, nem menjenek társaságba, ne hívjanak társaságot, ne látogassák az idős szülőket. Maga a teszt-bizonyíték nem olyan fontos, hogy az első pillanatban megtörténjen, amikor valószínűvé válik, hogy pozitívak, megkapják majd az időpontot, tesztelve lesznek és megkapják a szükséges kezelést is.

Vírusos infekcióról van szó, azt kell tudni, hogy specifikus kezelés nem létezik, nincs egyetlen gyógyszer, amivel ki tudjuk gyógyítani. A beteget megvédjük az esetleges komplikációktól, csökkentjük a lázát és mindenképpen az erőnlétét próbáljuk megtartani, tehát nagyon fontos a főtt étel, a leves fogyasztása. Hangsúlyoznám, hogy főképp húsleveseket kell fogyasztani, továbbá friss zöldséget, gyümölcsöt is és pihenés szükséges- hallottuk Dr. Úri Emesétől

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.