MAGYAR SZÓRVÁNY NAPJA 2020

A Kárpát-medencei Képviselők Fóruma – felkarolva Böjte Csaba ferences atya kezdeményezését – a magyar Országgyűlést felkérte annak a javaslatnak a beterjesztésére, miszerint Bethlen Gábor erdélyi fejedelem és magyar király születésének napját, november 15-ét nyilvánítsák a Kárpát-medence szórványmagyarságának napjává.

Az Országgyűlés 2015. november 3-án meghozta határozatát, így már az elmúlt négy évben megannyi rendezvény, konferencia, találkozó, de a közmédia egész napos műsorai, tematikus programjai a közös felelősségre, az odafigyelés és törődés fontosságára, a szórványmagyarság közösségeiben folyamatosan teremtődő értékek gazdagságára hívták fel figyelmünket, hívtak a közös ünnepre.

Nem sokkal az Országgyűlés határozatát követően a Magyar Nemzeti Tanács a magyar szórvány napját beemelte a vajdasági magyarság ünnepnapjai és jeles napjai sorába. Ekként a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség a Magyar Nemzeti Tanáccsal közösen ötödik ízben szervezi meg a magyar szórvány napját itt, a Vajdaságban.

Vágyunk, tervünk az volt, hogy 2020-ban a Szerémség, Mitrovica, az önmagáról sosem lemondó szávaszentdemeteri magyar közösség ünnepi hívószavának tehessünk eleget. Ugyanakkor tudjuk jól, a járványügyi helyzet, de a felelős viselkedés, egymás egészségének védelme most egész mást követel mindnyájunktól. Az idei évben így kicsit másként, más formában, de ugyanazzal a hittel mutatjuk fel a szórvány- és szigetmagyarság csodálatos értékvilágát, értékteremtő és közösségmegtartó munkálkodását, mindennapi szolgálatát.

A Magyar Nemzeti Tanács és a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség a Pannon Televízióval közösen november 14-én, szombaton, 18 órai kezdettel – a Magyar Szórvány Napja vajdasági programjaként – egy alkalmi összeállítással köszönti az ünnepet és sziget- s szórványmagyar közösségeinket.

Közreműködik Jaksa Dominika csókai, többszörösen díjazott versmondó, Kemény Mária pancsovai népi énekes, Ördög Lóránt kisoroszi citerás, L. Móger Tímea költő és Kónya Sándor versénekes, zeneszerző. Ünnepi beszédet Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke mond.

A magyar szórvány napján is Isten éltesse nemzetünket!

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.