Közös(ségi) ünnep, személyes áldozathozatal a Doroszló- Szentkúton

Szeptember 7-én és 8- án Kisboldogasszony ünnepe alkalmából több ezer hívő, gyalogos, kerékpáros és személygépkocsival érkező zarándok látogatott a Doroszló-Szentkútra. A programok ideje alatt mindenki gondosan ügyelt a koronavírus-járványhelyzet miatti biztonsági, egészségügyi intézkedések betartására.

Hétfőn gyónási alkalom volt, majd előesti szentmise, körmenet és rózsafűzér imádság zajlott. A misét ft. Erhard Róbert, az újvidéki Mária Neve Plébánia apátplébánosa szolgáltatta.

Szeptember 8- án az ünnepi szentmisén jelen volt Pásztor István, a tartományi képviselőház és a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke, De Negri Ibolya, az MNT Végrehajtó Bizottságának tagja, Dr. Úri Emese, a zombori Egészségházak igazgatója, köztársasági képviselő, Dubacz Éva, tartományi képviselő, Csikós László, tartományi képviselő, Uzelac Katica, tartományi segédtitkár, Antonio Ratković, Zombor város polgármestere, Nagy- Kosanović Antónia, Zombor Város Tanácsának tagja, Jankovich Szilárd, Zombor város Tanácsának tagja, Pribilla Attila, Zombor város segédpolgármestere, Dr. Goretić Vámoser Györgyi, Zombor Város képviselője, Péter István, Apatin község képviselője, a Dunatáj Egyesülés elnöke, Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke, Pelt Ilona, a VMSZ nyugat-bácskai körzeti szervezetének elnöke, Gellér Magdolna, Zombor város képviselője. Jelenlétükkel emelték az ünnep rangját a Szent György Lovagrend tagjai is.

Az ünnepi szentmisét prof. dr. Rokay Zoltán címzetes apát szolgáltatta. Szűz Mária születésnapjának vallási (és) közösségi jelentőségét hangsúlyozva prédikációjában egyebek mellett a következőket mondta:

,,Akik ma együtt vagyunk itt, a Szentkúton, igyekezzünk a Szűz Mária közbenjáró erejéből meríteni és felebarátainknak, embertársainknak az életét, már itt a földön szebbé, gazdagabbá, boldogabbá tenni, hogy az örök boldogságot is elnyerhessük a Boldogságos Szűz Máriával együtt.”

Az ünnepi szentmisét szentségi körmenet követte a szentkúti forrásig, ahol szentségi áldást mondtak. A szentkúti forrásnál ft. Verebélyi Árpád címzetes prépost, a kegyhely igazgatója által került sor az Apostoli Szentszék régen várt döntésének kihirdetésére, amely a Szabadkai Egyházmegye új püspökének személyére vonatkozott. A határozat alapján az Egyházmegye új püspöke ft. Excellenciás. Mons. Slavko Večerin.

A Kisboldogasszony- ünnepi búcsú mindkét napján doroszlói és gombosi önkéntes segítők tették lehetővé, hogy a zarándokokat megfelelő körülmények fogadják, zökkenőmentes legyen a vallási együttlét.

A miséken közreműködött a szabadkai Női Kar, a Szabadkai Zeneiskola rézfúvós együttese, a zentai Musica Sacra, továbbá a gombosi Mária- lány viseletbe öltözött két fiatal, Lengyel Loretta és Péity Boglárka.

Klemm Valéria, egyik  főszervező elmondta, ebben az évben is érkeztek kerékpáros, illetve gyalogos zarándokok. Kiemelkedő vállalás a kupuszinai és a szilágyi hívek gyalogos zarándoklata, továbbá Csikós Lászlóé, aki Magyarkanizsáról jött biciklivel. Az út pedig, amely szinte csodával határos, egy kúlai asszonyé, aki egymaga vágott neki gyalogosan és teljesítette a Kúla-Doroszló, oda-vissza távot. Úgy fogalmazott, neki egyszerűen ,,el kellett“ jönnie a Doroszló-Szentkútra, lelkiekben volt fontos ez a nagy, erőtpróbáló áldozathozatal.

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.