Búcsúi jótékonysági koncert és képkiállítás- SZILÁGYI

Szilágyi kicsiny, de példásan összetartó magyar közösségének tagjai idén is megadták a módját a helyi Szent István király templom búcsúi ünnepének.

Augusztus 22- én jótékonysági koncert és képkiállítás zajlott a templomban, 23- án pedig ünnepi szentmisét tartottak.

Ft. Kurin István, szilágyi plébános a következőket mondta el a búcsúi eseményekről:

-2016- ban fogalmazódott meg bennem az ötlet, hogy szervezzünk koncertet a helyi zenei tehetségek számára. Húsvéti és karácsonyi koncertekkel kezdődött, majd pedig a fiatalok, Molnár Tamás, itteni születésű, Ausztriában élő jazz- zenész javaslatára a Szent István- napi búcsú idejére is kiterjedt a koncertek megszervezése. Mondván, nyáron jobban ráérnek, a hangszereknek is kedvezőbb a meleg időjárás.

Az idei eseményre vonatkozóan az volt a terv, hogy meghívjuk az óbecsei Alsóvárosi Szent Antal Kórust is. A vírushelyzet miatt, sajnos lemondták a vendégszereplést. A szilágyi tehetségek, művészek koncertjét kettős képkiállítás kísérte. Visinka Jenő, zombori festőművésszel nagyon jó kapcsolatot ápolunk, ugyanez igaz a doroszlói Stock János fotósra is. Mindketten örömmel jöttek, hozták el a szilágyi, illetve a nyugat-bácskai tájról, annak embereiről, eseményeiről készült alkotásaikat.

Minden fellépő és közreműködő egyetértett abban, hogy a búcsúi művelődési eseményen szervezzünk jótékonysági gyűjtést, amely a súlyos beteg bajmoki kisfiú, Pál Gajódi Olivér megsegítésére irányul. A gerinc eredetű izomsorvadásban szenvedő gyermek életét a rendkívül költséges zolgensma génterápiás kezelés mentheti meg. A szilágyi koncert és képkiállítás alkalmával 49 610 dinár, 60 euró és 3000 forint gyűlt össze erre a jótékonysági célra- hallottuk István atyától.

A koncert zenei szervezője, előkészítője volt Molnár Tamás, Antalovics Éva, Antalovics Zsuzsanna.

A szilágyi plébános elmondta még, az mostani koronavírus- helyzet okából a búcsúi ünnepkor megszokott körmenet, szabadtéri fúvószenei koncert sajnos elmaradt. Augusztus 23- án, vasárnap szerényebb körülmények között tartották meg a Szent István király templom búcsúját. A szentmisét szolgáltatta ft. Zsúnyi Tibor, egykor Kupuszinán, napjainkban pedig Szenttamáson tevékenykedő plébános.

A szilágyi ünnep alkalmával kiosztották a hívek körében a Dunatáj Egyesülés által ajándékozott, nagy, közös nyugat-bácskai kenyérből való kis kenyér-csomagocskákat is, amelyek a nemzeti és közösségi összetartozást jelképezik.

Stock János fotói

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.