,,Virágzó” otthon- Mészáros Andrea, Bezdán – Házvásárlás

Mészáros Andreáék tizenöt év után költöztek át Monostorszegről Bezdánba, ahol a Prosperitati Alapítvány házvásárlási pályázatának köszönhetően teremthettek saját otthont. A gazdaságukban virágkertészettel foglalkoznak. A tágas telek, a kert megfelelő helyet biztosít mindehhez. Elmondásuk szerint az, hogy egy nagyobb faluban élhetnek, közel a központhoz elősegíti munkájukat. Ahol élnek, az utcában sok a gyerek, külön öröm, hogy fiuk pajtáskodhat. A házvásárlás körülményeiről, tevékenységükről, mindennapjaikról Andrea készséggel mesélt:

Hogyan kerültek Bezdánba, miként találtak rá a megfelelő házra?

-Jómagam bezdáni vagyok. Tizenöt éven át a férjem szüleivel együtt laktunk, Monostorszegen. Szerettünk volna különköltözni, csak addig nem volt rá lehetőség.

A házvásárlási pályázatok első körének idejében még nem találtunk megfelelő házat, a második kiírást viszont már sikerrel megpályáztuk. 2018 augusztusában költöztünk be az új otthonunkba.

Eleve nehezebb volt a keresés, mivel számunkra kertes ház volt az ideális, ugyanis virágkertészettel foglalkozunk. Mindenképpen Bezdánra fókuszáltunk, idevalósi vagyok, tehát megvannak az itteni kötődések, gyökerek, továbbá nagyobb a település és most a központhoz közel lakunk, a gyereknek vannak játszópajtásai az utcában.

Hogyan néz ki az új otthonuk, a telek?

-Van egy nagy udvarunk, a kert is igen tágas, ott fóliasátrak vannak. A házban található egy nagy előszoba, három szoba, az ebédlő, a nappali és a konyha egyben van, az egy nagy helység. Emellett fürdőszoba, spájz, pince található még a házban és a férjem műhelyének is jutott hely. Folyamatosan újítunk, bővítünk is a lehetőségekhez mérten.

Milyen virágokat, növényeket termesztenek a gazdaságukban és miként értékesítik azokat?

-Örökzöldek és különböző szezonnövények termesztésével foglalkozunk. A piacon értékesítjük, háztól árusítjuk a virágokat.  Nagyon hozzászoktak az emberek, sikeresen zajlik az eladás.

Könnyen zajlott a pályázás folyamata, illetve szeretnének- e bővíteni a gazdaságban, pályázni eszközökre?

-A pályázásnál a zombori Dunatáj iroda segítségét vettük igénybe. Nagyon ügyesek és hatékonyak voltak. Eddig még nem nyújtottunk be más jellegű pályázatot a Prosperitati Alapítványnál, de a közeljövőben, amint lesz a virágtermesztéssel kapcsolatos kiírás, akkor megragadjuk a lehetőséget. Szeretnénk további bővítéseket eszközölni a gazdaságunkon belül– mondta el a bezdáni Mészáros Andrea.

LMT, Jó Reggelt Vajdaság

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.