Falvédőszövegek- Megjelent Móger Tímea új kötete

Július végén jelent meg e- könyv formájában Móger Tímea, doroszlói költő új kötete a szegedi Areión kiadásában. A Falvédőszövegek című, verseket, prózaverseket, rövidprózákat és a szerző saját készítésű illusztrációit tartalmazó, formailag sokszínű kiadvány nyomtatott megjelenését őszre tervezik.

A kötetek epub és mobi formátumban az areion.ke@gmail.com címen, 1000 (egyezer) Ft áron rendelhetők.

Bene Zoltán író, szerkesztő és Pusztai Virág képzőművész következőképpen vélekednek a könyvről:

Az emberformá(zás)t tanulni kell – olvashatjuk ebben a kötetben, amely arról tanúskodik, szerzője már jócskán előrehaladt e tanulmányokban. Versei és prózaversei úgy felkavaróak, hogy közben nem dúl bennük vihar, úgy szubjektívek, hogy közben szinte ijesztő objektivitással adnak vissza belső történéseket. Pontosságuk azonban nem rideg, e józan mélység tele van megértéssel. Megjeleníti az otthonhoz fűző kapcsokat − programadás nélkül; a férfi-nő viszonyulásokat − pátosz és panasz nélkül; látleleteket ad − ítélkezés nélkül. Olyan falvédőszövegek ezek, amelyekből ezer történet kiolvasható, köztük a sajátunk is. (Pusztai Virág)

 A hajdan kézzel, majd géppel hímzett falvédők nem is olyan régen még szinte minden falusi konyhában ott lógtak a falon, s hirdették a házas életről, asszonyi perspektívában megfogalmazott bölcsességeket. Félig komolyan, félig játékosan. Mára leginkább az utóbbi maradt, ha falvédőkről van szó, Móger Tímea falvédőszövegei azonban a komolyságot és a játékosságot, a melankóliát és a humort egyszerre ragadják meg. A lét elviselhetetlen könnyűsége és gerincroppantó nehézségei együtt kívánkoznak a költő falvédőire, hogy csüngjenek immár az idők végezetéig a kopottas falakon, ahol némi penész és légypiszok nem csupán megengedett, de egyenesen elvárt. (Bene Zoltán)

Kálóci Karola fotója

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.