,,Minden tágas és szép”- Zsiga Renáta, Bácsgyulafalva – Házvásárlás- Jó Reggelt Vajdaság

Zsiga Renáta egyedülálló anyaként vett részt eredményesen a Prosperitati Alapítvány házvásárlási pályázatán. Elmondása szerint sokat jelent számukra, hogy saját házban élhetnek. A nagy és tágas telken gyümölcsfákat termesztenek, jószágot tartanak, maguk teremtik meg mindazt, ami a mindennapi élethez szükséges. A gyerekek számára folyamatos, egészséges élmény, hogy a fáról ehetik a gyümölcsöt. A családi házat sok hely jellemzi, mindenkinek külön szobát alakíthattak ki benne. Renáta készséggel mesélt a ház kiválasztásáról, a pályázás körülményeiről, további tervekről:

Nehéz volt rátalálni a megfelelő épületre?

-Véletlen módon tudtam meg, hogy egyedülálló anyáknak is van lehetőségük pályázni. Hét évvel ezelőtt hunyt el a férjem, azóta egyedül vagyunk a gyerekekkel, szüleimnél éltünk előzőleg. Úgy gondolkoztunk, hogy logisztikailag a gyereknevelés szempontjából könnyű legyen, de külön költözhessünk, viszont közel legyen a ház a szüleimhez. Találtunk is megfelelőt a közelben, ugyan sokat kellett még költeni rá a későbbiekben, de a miénk végre, ez a fontos. Eredetileg két házat néztünk meg, a második opció lett a választott, mivel sokkal nagyobb, több hely van a gyerekek számára, hatalmas az udvar, van játszótér, kert, sok gyümölcsfával, egyszóval minden szükséges dolog megtalálható ezen a telken.

Mikor költöztetek be és hogyan néz ki az otthonotok?

Két és fél évvel ezelőtt vehettük meg a házat. A kertben is vannak gyümölcsfák, a hátsó udvarban két hatalmas diófa, meggyfa, az első udvarban egy nagy barackfa, cseresznyefa. A gyerekek különösen élvezik, hogy a fáról ehetik a cseresznyét, a meggyet. Ami a házat illeti, három nagy szobából áll, továbbá van fürdőszoba, konyha, ebédlő, mindkét fiamnak különálló, saját szobája. Egyszóval minden tágas és szép.

Jelenleg van jószágunk, önfenntartó életmódot folytatunk, megtermeljük, amire szükségünk van. A kert felét kukoricával ültettük be, így a csirkéknek, a disznóknak megvan a táplálék. A másik felében konyhakerti növények, krumpli, paradicsom van.

Segített valaki a pályázati anyag elkészítésében?

-A zombori Dunatáj iroda segítségét vettem igénybe és elmondhatom, nagy köszönettel tartozom nekik, mert voltak olyan ügyintézési feladatok, amelyeket nehezen tudtam volna egyedül megoldani. Ha gond merült fel, telefonáltam és nagyon segítőkészek voltak. Ez a mai napig így van, az évi beszámolók esetében is az ő segítségüket veszem igénybe.

Szeretnél esetleg pályázni egyéb dologra is a jövőben?

A későbbiekben talán pályázunk majd, persze mindez attól is függ, hogy a fiúk merrefelé irányulnak a továbbtanulást illetően. Talán, ha úgy adódik, akkor a Prosperitati Alapítvány start up pályázatát céloznánk meg. Szívesen próbálkoznánk valamilyen vállalkozás alapításával- hallottuk Zsiga Renátától.

LMT, Jó Reggelt Vajdaság

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.