A Magyar Szó gálaestjén átadták rendeltetésének a kúlai Népkör felújított helyiségeit is- Magyar Szó

A napilapunk által szervezett élőújság keretében pénteken este Kúlán felavatták a Népkör Magyar Művelődési Központ felújított helyiségeit. Az emeleten levő tárgyalótermet, irodákat és szálláshelyeket Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke és Valka Károly alpolgármester adták át rendeltetésének. Az ezt követő ünnepi műsor keretében kisorsolták a mezőgazdasági mellékletünk nyereményeit is.

A kúlaiak ezúttal is megtöltötték a magyar művelődési központ dísztermét: az élőújság közönségét Máriás Endre szerkesztő köszöntötte, majd Ökrész Rozália igazgató beszélt a 76. évét taposó napilapunk jelentőségéről. Az olvasókkal való találkozások fontosságát Varjú Márta főszerkesztő emelte ki, a Magyar Szó gondozásában megjelent köteteket pedig Kabók Erika főszerkesztő-helyettes mutatta be a közönségnek. A tizennégy éve töretlen sikernek örvendő Magvető mellékletünk útjáról és sikeréről Varga Attila szerkesztő beszélt. A hangulatot a helyi táncosok és énekesek fellépése tette ünnepélyessé, az est fénypontja pedig a MagyarZó Pistikét megtestesítő Molnár Zoltán színművész fellépése volt. Pásztor István, a VMSZ elnöke a Magyra Szó kitartásáról és értékes munkájáról, közösségépítő szerepéről beszélt az egybegyűlteknek.

A gálaest végén a helyi gyerekek kisorsolták a mezőgazdasági mellékletünk nyereményjátékának nyerteseit is. A zentai Romel cég által felajánlott fűnyíró Magyarkanizsára került, a Kórház utcában lakó Sarnyai Etelka nyerte meg. A Bioalternativa cég öt ajándékcsomagot biztosított, amelyek közül három Zentára került: Kovács János (Dr. Beer Imre utca), Bagi Vince (Tornyosi út) és Varga Imre (Stevan Knićanin utca) mellett egy-egy csomagot kapott a topolyai Hajtman Sándor (Partizán utca), valamint a szenttamási Juhász Ibolya (Dózsa György utca) is. A királyhalmi ZZ Prima egy talicskával és Villager akkumulátortöltővel kedveskedett az olvasóknak: az első Bácsfeketehegyre került Bordás Attilához (Lenin utca), míg a második nyeremény tulajdonosa az óbecsei Varga Ferenc lett (Hové Frigyes utca). A szabadkai Intercom öt mezőgazdasági eszközt ajánlott fel a nyereményjátékra: a permetezőt a tornyosi Nagy Mélykúti Vince (Adahatár) viheti haza, a motoros kasza az adai Komlós Szabolcshoz került (Svetozar Miletić utca), a fűnyírót a nagybecskereki Csonka János (Radoje Domanović utca) nyerte el, az akkumulátoros sövényvágó a kishegyesi Karna Istvánhoz érkezik a 3. számú szállásra, az elektromos fűrészt pedig a kúlaiak nagy örömére a helyi Csanádi Erzsike nyerte (Jakov Ignjatović utca).

Az adai Agromerkur által felajánlott főnyereményt Pásztor István húzta ki a méretes levélkupacból: a függesztett rövid tárcsa Péterrévére került. A büszke tulajdonosa pedig a T. I. Česljar utcában lakó Csányi Ilona lett.

Napilapunk csapata szinte minden évben ellátogat a kúlaiakhoz, akik szívesen jönnek el az élőújságokra, de a mai napig rendszeresen olvassák is a vajdaságiak egyetlen magyar napilapját.

A Fenyvesi család a Magyar Szó hétvégi számát böngészi a legszívesebben. A családfő részletesen átolvassa a napilapot, a család többi tagja viszont az érdeklődési körének megfelelően válogat a tartalomból – mesélte Petronella, aki a legjobban a Tarka Világ mellékletet szereti. Jagoga György is legszívesebben vasárnap lapozgatja a napilapot, ilyenkor ugyanis az aktualitások mellett a többi témában is el tud merülni.

Kocsis István a csütörtöki és a vasárnapi szám minden betűjét elolvassa. Pista bácsi elmesélte, hogy számára a vasárnap délután elképzelhetetlen a Magyar Szó nélkül. A tájékozódást követően szívesen olvasgatja a lapban megjelenő kis novellákat és a Kilátót is. Legtöbbször ilyenkor böngészi át a mellékleteket is: a Tarka Világ mellett a Magvetőt is kedveli, a keresztrejtvényeket pedig külön örömmel töltögeti.

A kúlaiak elmondták, hogy szerintük sokszínű és tartalmilag gazdag a lap, és remélik, hogy a jövőben is ilyen marad. A napilap nélkül ugyanis éppoly elképzelhetetlen az életük, mint a Népkörben zajló élet nélkül…

Magyarországi, tartományi és önkormányzati forrásokból 10 millió dinárt fordítottak az utóbbi négy évben a kúlai Népkör felújítására. Néhány évvel ezelőtt a konyhát és az alsó szinten levő termeket rekonstruálták, majd idén az emeleti szinten levő helyiségek is új kinézetet kaptak. A napokban befejezik az udvarban levő épületegyüttes rekonstrukcióját is – mondta Valka Károly alpolgármester.
– A kúlaiak a Népkörre mindig is sajátjukként tekintettek, bármilyen külső megpróbáltatások is érték őket. A helyiek összetartása akkor is példaértékű volt, amikor az épület kisajátításáról volt szó, és ez a mai napig így maradt. A kitartás a felújítások folyamán is jellemezte a helyieket, akiknek az épületben zajló élet az identitásuk megőrzését jelenti. Folyamatosan csalogatjuk be a gyerekeket az egyesületbe: akik itt elkezdenek táncolni és játszani, azok mind magyar osztályokba iratkoznak, a későbbiek folyamán pedig a felnőtt korig elkíséri őket az az élmény, amelyben itt részesülnek.

A kúlai magyar közösség Pásztor István pártelnök szerint is törekvő és ambiciózus emberekből áll.
– Annak lehet segíteni, azt lehet támogatni, akiben bátorság van, akinek szellemi frissessége van, aki nemcsak önmagáról gondoskodik, hanem az utána jövőkről is. Aki azt szeretné, hogyha nemcsak neki, hanem a gyerekeinek is, unokáinak is jó lenne. A kúlai Népkört ilyen emberek vezetik már régóta. Ismerve a helyieket, biztos vagyok benne, hogy a munka nem fejeződött be. Nekünk viszont a továbbiakban is az a dolgunk, hogy megpróbáljuk az ötletek megvalósítását biztosítani a politika eszközeivel, amelyek az érdekérvényesítés és az érdekképviselet. Ezekhez pedig az erőt a legitimitás adja.

Az új helyiségeket Juhász György kúlai esperes-plébános szentelte fel. A felavatáson tiszteletüket tették a Vajdasági Magyar Szövetség képviselői is, többek között Nyilas Mihály, a tartományi kormány alelnöke és Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője is.

Tóth D. Lívia, Magyar Szó

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.