Jó gyakorlatok a vajdasági magyar művelődési egyesületekben- VMMI- FELHÍVÁS

A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség egyik alappillére a vajdasági magyar művelődési egyesületekkel, közművelődési programokat megvalósító szervezetekkel (továbbiakban szervezet) való kapcsolattartás, az egyesületek szakmai fejlődésének biztosítása, módszertani támogatása. Ezen irányelvek mentén a két intézmény szeretné összegyűjteni a Vajdaságban megvalósuló jó gyakorlatokat, melyekkel egy-egy szervezet a közösséget szolgálja.

Ezúttal olyan jó gyakorlatokat, jó példákat keresünk a művelődési egyesületekben, amelyek átvehetők, adaptálhatók más egyesületekre, településekre is. Szeretnénk ezeket közkinccsé tenni, egy adatbázist készíteni, amely a feldolgozás után elérhető lenne az Önök számára is. Emellett pedig mi is részletesebb képet kapnánk arról, milyen értékes és jó dolgokkal foglalkoznak.

A jó gyakorlat ismérvei:

• Sikeres: egy bizonyos célra vonatkozóan pozitív eredményekkel tud szolgálni.
• Innovatív: valami újat valósítottak meg. Az, hogy valami innovatív, azt is jelenti, hogy új vagy az eddig létezőktől különböző megoldásokat tud kínálni az adott szektorban, területen vagy közösségben. A megoldások lehetnek teljesen újak vagy más területekről behozott tudáson is alapulhatnak.
• Sokszorosító hatással rendelkezik, és/vagy alkalmazható más területekre is: megvalósulhat más helyeken, más témákban is, természetesen a helyszíni adottságokhoz igazodva.

A jó gyakorlat tehát egy módszer vagy tevékenység, amely olyan újszerű, építőjellegű megközelítéseket, technikákat tartalmaz, amely bizonyíthatóan vagy már bizonyítottan hozzájárul az adott közösség minőségi színvonalának emeléséhez, és más közösség számára is átvehető példaként szolgálhat. Lehet oktatási, pedagógiai, szervezetfejlesztési, programszervezői stb. gyakorlat.

Konkrét példák: egy megvalósult rendezvény, oktatási program, képzés, hosszú távú projekt, mely egyedi, s melyet más településen is érdemes lenne megvalósítani, mert a közösség érdekeit szolgálja. Ugyanakkor jó gyakorlat az is, hogy miként működnek együtt a szakcsoportok (átjárhatóság), milyen egy faluszépítés, milyen a kézművesek portékáinak értékesítési gyakorlata (pl. művelődési egyesület és a helyi közösség vagy turisztikai iroda berkein belül) stb.

Minimum kétszer megvalósult jó gyakorlatok leírását várjuk! Amennyiben több ilyen program is megvalósul az egyesületükön belül, kérjük, annyi példányban töltsék ki a csatolmányban található dokumentumot!

Ha további kérdéseik lennének, Virág Kiss Anitához fordulhatnak minden hétköznap 9 és 17 óra között a 0695652800-as mobilszámon vagy a kissanita91@gmail.com villámpostacímen.

A kérdőíveket a kissanita91@gmail.com címre várjuk vissza 2020. május 8-ig.

Köszönjük a kitöltést!

Felhívás forrása és mellékletek: http://www.vmmi.org/index.php?ShowObject=felhivas&id=606&fbclid=IwAR3OlgTqv1OdbSlAyamIlzYVZ2QF6NCrYRX5HUSjNE2Lr3OjopMzebfokxc

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.