En-Na Garden, újra a piacokon és házhoz szállítással is- Jó Reggelt Vajdaság

Kupuszinán napjainkban a gabonatermesztés és a gyümölcstermesztés van jelen nagymértékben. Terjedőben van a virágtermesztés is, sőt immár világszínvonalú minőséget produkálnak az ágazat művelői a faluban. Nagyrészt családi gazdaságok, több generációs kertészetek működnek. Ilyen az En-Na Garden is, Pilin Endre és neje, Natália gazdasága, kertészete. A virágtermesztés mellett foglalkoznak gyümölcsészettel és gabonatermesztéssel is. A Prosperitati Alapítvány jóvoltából egy új traktorral bővült a gazdaság. Endre elmondása szerint a kiszállításoknak köszönhetően a járványhelyzetben, a piacok lezárásakor sem történt fennakadás az értékesítésben. Olyannyira, hogy a házhoz vitel gyakorlatát ezentúl, a piacok megnyitását követően is megtartják.

  • Hogyan alakult meg a közös családi gazdaság?

A végzettségemet tekintve kertészmérnök vagyok, szüleim inkább gyümölcs- zöldség- és gabonatermesztéssel, nejem, Natália szülei virág- és gyümölcstermesztéssel foglalkoztak. Összeraktuk azt, amink volt, és így együtt, a házasságot követően kezdtünk bele a nagybani virágtermesztésbe. Kertészetünk neve: En-Na Garden. Nagy ambícióval fogtunk a dologba. A tavaszi kiskerti, balkonnövények termesztésével kezdtük. Aztán áttértünk a vágott virágok termesztésére is, terjeszkedtünk tovább. Ami állandó virágunk, az az őszi (cserepes) krizantém és a nyári szárazvirágok termesztése mindenszentek ünnepére. Most már igyekeztünk egész évre kiterjeszteni a termesztést, az árusítást.

  • Hogyan zajlik az értékesítés?

A terményeink értékesítése piacokon, viszonteladóknak, nagyban, háztól elszállítva zajlik. Ott vagyunk Apatinban, Zomborban és mindenhol, ahol csak lehet, jelen vagyunk a virágainkkal. Szerződéses fölvásárlás sajnos nem történik, pedig az előnyös volna. Merem azt mondani, hogy nem csak az általunk termesztett, hanem a faluban egyéb termesztőknél kapható növények, virágok minősége versenyképes volna a külföldi piacon is. Ha adódna lehetőség a kiszállításra, még több, még jobb növényt termeszthetnénk.

Fontos mérföldkő volt azonban, hogy a mostani járványhelyzetben, amikor bezárva tartottak a piacok, ahogy a legtöbb termesztő, úgy mi is belefogtunk az internetes értékesítésbe (En-Na Garden nevű facebook oldal és az online piacok). Mindez olyannyira bevált, hogy megtartjuk ezt a módozatot, a jövőben is hetente szállítunk házhoz Zombor és Apatin község területén, településein.

  • Mekkora területen gazdálkodtok?

7, 5 hektáron végezzük a termesztést. Ennek nagy része gabona, továbbá van 1 hektár gyümölcsös és 3000 négyzetméteren virág.

  • Mire pályáztatok a Prosperitati Alapítványnál?

Egy új traktorral bővült a gazdaságunk a Prosperitatinak köszönhetően. Mondanom sem kell, nagyon hasznos a munkavégzésben.

  • Szeretnétek- e pályázni, fejleszteni a jövőben is?
  • Természetesen, amint ismét lesz olyan kiírás, amely megfelel a bővítési terveinknek, megragadjuk majd a lehetőségethallottuk a kupuszinai Pilin Endrétől.

LMT, Jó Reggelt Vajdaság- VAJDMAGYAROK A PIACON

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.