,,Vissza nem térő esélyt kaptunk”- Laczkó Attila és Andrea – Kúla – házvásárlás, eszközbeszerzés- Jó Reggelt Vajdaság

A kúlai Laczkó házaspár, Andrea és Attila kertes ház megvásárlásának lehetőségéhez, továbbá hűtőkamrához és mezőgazdasági eszközökhöz, gépekhez jutott a Prosperitati Alapítvány pályázatainak köszönhetően. Mindezért nagyon hálásak. Elmondásuk szerint az Alapítvány vissza nem térő esélyt ad az itthon maradáshoz, a fennmaradáshoz. A részletekről örömmel nyilatkoztak:

  • Hogyan történt a házvásárlás, illetve mi a személyes történetük?

2012-ben kötöttünk házasságot. Mindjárt kezdetben külön szerettünk volna költözni a szülőktől, így bérbe vettük a szóban forgó kertes házat. Két fiunk, az 5 éves Viktor és a 3 éves Dániel is ebben a házban született, amelyet most, a Prosperitati Alapítványnak köszönhetően sikerült megvásárolnunk.

Nagyon hálásak vagyunk a lehetőségért. A támogatás nélkül bizonyos, hogy nem lett volna módunk megvásárolni a kertes házat, amelyen az évek során már több felújítást is elvégeztünk. Nem titok, 10 000 euróért vettük meg a tulajdonostól.

Bőven van helyünk, három szoba, konyha, fürdőszoba, spájz és szép, nagy kert tartozik hozzá –  mesélte Andrea.

  • Mivel foglalkoznak, illetve milyen az élet a kúlai magyar közösség részeként?

Földműveléssel foglalkozom a családi gazdaságunkban. Nagyon összetartó a kúlai közösség, mindig van valamilyen esemény, program. Ha tenni kell valamit a közért, egyikünk sem tétlen. Bármilyen rendezvény van, mi igyekszünk jelen lenni, részt venni a kúlai magyar közösség életében – hallottuk Attilától.

Fodrász vagyok, dolgoztam is a szakmámban öt évig. Aztán jöttek a gyerekek, és úgy döntöttünk, hogy itthon maradok, vezetem a háztartást. Nem bántuk meg, nagyon harmonikus az életünk ebben a házban és a településen, amely mindkettőnk szülőhelye – taglalta Andrea.

  • Mit termesztenek a gazdaságon belül és milyen egyéb eszközökre pályáztak a Prosperitati Alapítványnál?

Meglehetősen nehéz a mostani helyzetben okosan gazdálkodni, számításokat végezni, hogy mi is lesz majd az, amit gond nélkül tudunk értékesíteni a jövőben. Egyelőre maradunk a hagyományos gabonaféléknél, mint a szója, a kukorica. Továbbá néhány hold paprikát is termesztünk majd.

Ami a Prosperitatit illeti, úgy gondolom, az Alapítvány nyújtotta lehetőségek soha vissza nem térő esélyt adnak az itteni magyarságnak a fennmaradáshoz, az itthon maradáshoz.  A mi családunk helyi projektumokban gondolkodik. Pályáztunk egy hűtőházra és mezőgazdasági eszközökre, gépekre. Megnyertük mindezeket, nagyon elégedettek vagyunk, és igyekszünk minél inkább hasznosítani a kapott gépeket, objektumot.

Bízunk benne, hogy a gyerekeink is értékelni fogják azokat az adottságokat, amelyeket a családi, az itteni környezet, közösség nyújt – nyilatkozta a családfő, Lackó Attila.

LMT, Jó Reggelt Vajdaság

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.