Este 8 és reggel 5 óra közt senki sem tartózkodhat az utcán- Tovább szigorít a koronavírus terjedését megelőző intézkedésein Szerbia-Pannon RTV

Aleksandar Vučić a kormány tegnapi ülését követően bejelentette, szerdán 10 órától minden 65 évnél idősebb személynek tilos elhagyni az otthonát a városokban. A falvakban, ahol a lakosság száma nem haladja meg a 5000 főt ez a korlátozás csak a 70 év felettiekre vonatkozik.

További intézkedéseket vezettek be, amelyek Szerbia összes lakosára egyaránt érvényesek. Este 8 és reggel 5 óra között kijárási tilalmat rendeltek el minden polgár számára, a rendet felügyelő erőket leszámítva senki sem tartózkodhat az utcán. Kivételt képeznek azok, akik harmadik műszakban dolgoznak. Az ő esetükben a munkáltatónak kell kiadnia igazolást erről. Az államfő hangsúlyozta, hogy a megszigorításokra azért volt szükség, mert az érintettek nem tartották be a rendkívüli állapot vasárnapi bevezetésével életbe lépett szabályokat. Vučić arra kért mindenkit, értsék meg, az eddig példa nélküli intézkedés közérdek. A világméretű járvány terjedésének megakadályozása miatt döntött így a kormány.

Vannak helyzetek, amikor csak a legszigorúbb lépések vezetnek eredményre. Ez most egy ilyen időszak. Ezért az ország polgárainak a megértését kérte az államfő.

A kormány azon dolgozik, hogy az intézkedések ellenére egyetlen idős ember se maradjon élelem és létszükségleti eszközök nélkül. Minden érintett ellátásáról gondoskodni fognak. A létszükségleti termékekből, élelemből nincs hiány. A béreket nem fogja a kormány csökkenteni. Az egészségügyi dolgozók viszont holnaptól tíz százalékkal magasabb fizetést kapnak.

A szerb államfő arról is beszélt, hogy a vírus terjedésének szempontjából a legveszélyeztetettebb helység Belgrád, Niš, Nagykikinda és kisebb mértékben Čačak.

Vučić megerősítette, a rendkívüli állapot miatt határozatlan időre elhalasztották az általános választásokat Szerbiában. Ennek megfelelően április 26-án nem tartják meg sem a köztársasági, sem tartományi, sem pedig az önkormányzati választásokat. Aláhúzta, választásokról mindaddig nem lehet beszélni, amíg az ország a koronavírus ellen küzd.

Forrás: Pannon RTV

 

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.