Keltike Értéktúrát tartottak Doroszlón

Március 14- én, a nemzeti ünnep apropóján Keltike Értéktúrát tartottak, Ódry Terézia biológus és Komáromi József természetjáró kezdeményezésére Doroszlón. A résztvevők sétát tettek a római sáncoknak nevezett erdőrészhez, Ódry Terézia biológus és Pfeiffer Varga Beáta történész vezetésével. A szervezésben közreműködtek a Települési Értéktár Bizottság, a Kuckó Gyermeksarok és a Doroszló-Bike tagjai.

Pfeiffer Varga Beáta történész a római sáncok történelmi vonatkozásait taglalta:

,, Szűkebb pátriánk, a Bácska területén több helyen találkozhatunk földből épített sáncokkal, árkokkal. A kutatók véleménye megoszlik abban, hogy melyiket melyik néphez kapcsolják, illetve abban is, hogy milyen célt szolgálhattak.

A doroszlói erdőben húzódó sánc a Vajdaság területén található két sánc közül a kisebb, mely Apatintól húzódik Militicsig, aztán egy részen a földművelő tevékenység betemette őket, hogy Kulpinnál újra láthatóvá váljon majd egészen Péterrévéig megfigyelhető. Az építményeket az itt élők római sáncokként emlegetik, de az biztos, hogy ez a megnevezés (elnevezés) téves. Ha megfigyeljük a sáncokat észrevehetjük, hogy semmi római nincs bennük, római kövezett út sem vezet hozzájuk. A különböző tudományágakkal foglalkozó tudósok között nincs megegyezés abban, hogy vajon melyik néphez köthetőek, vannak, akik az avarokkal hozzák összefüggésbe őket, de valószínűbbnek tűnik az a feltételezés, hogy a Duna-Tisza közén élő jazigok építették őket, méghozzá védelmi céllal.”

Komáromi József természetjáró elmondta, a különböző kutatók által végzett számítások alapján 1 méter sávban 18 köbméter föld van. Kiszámolták 120 km hosszan. Leredukálva ez minimum 3 millió köbméter föld megmozgatását igényelte. Számításai szerin 10 000 ember három év alatt tudta mindezt elvégezni, ha intenzíven dolgozott.

Ódry Terézia biológus hozzáfűzött egyéb történelmi adatokat, elméleteket is. Továbbá a túra névadója, a keltike növény, illetve a ,,doroszlai” erdőben gyakori növényeket, mint a szellőrózsa, a tavaszi lendnek, a magyar zergevirág, a déli méhfű, a szagos müge, az erdei gyöngyköles, a kucsmagomba és a tinóru gomba adottságait részletezte.

Mindemellett a túrázók megtekintették az öreg erdei tölgyfákat, körtefákat is. A hangulatos túrát Stock János fotói örökítették meg. Járművel ifj. Ódry Árpád segítette a túra zökkenőmentességét. A szervezők további hasonló, helyismereti kirándulásokat terveznek.

Stock János fotói

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.