,,Vedd ölbe, énekelj és ringasd”-Ringató program Nyugat-Bácskában is

A Magyar Nemzeti Tanács jóvoltából, a Magyarország kormánya támogatásával zajló Ringató program eljutott Nyugat-Bácskába is. A foglalkozás célja, hogy élő énekszóval, hangszerjátékkal, nagyrészt a magyar néphagyományból merített zenei anyaggal, élő, érzelmi kapcsolatot építsen ki a kisgyermekes családokkal, mintát adva a szülőknek a családból induló művészeti nevelés lehetőségeire és az anyanyelv létfontosságára.

Február 18- án a zombori nyitó alkalmon, a Magyar Polgári Kaszinóban De Negri Ibolya, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának tagja köszöntötte az érdeklődőket.

De Negri egyebek mellett ezeket mondta:

-,,Vedd ölbe, énekelj és ringasd.” Ez az alapgondolata a családbarát programnak, amelyet ma mutattunk be Zomborban. Szeretnénk ezt a programot népszerűsíteni, hiszen mindez a fiatal családokat szólítja meg, szülőket, gyermekeket. A foglalkozás módszertana Gróh Ilona, magyarországi pedagógus nevéhez fűződik. A módszertan arról szól, hogy kisgyermekkorban, avagy még mielőtt megszületik a gyermek, tehát a várandós szülők is, illetve a fiatal szülők énekelnek, mondókákat mondnak. Ezzel is növelik a zenei készséget a gyerekben, illetve Kodály módszert alkalmazunk, tehát magyar szellemiségben neveljük a gyerekeket. Zenei kultúrát adunk számukra, illetve a magyar identitást is már kisgyermekkorban kiépítjük bennük. Ez az elfogadott módszer Kárpát-medencei szintű- hallottuk De Negri Ibolyától.

A heti rendszerességgel tartott fél órás Ringató foglalkozások a legkisebbeknek (már néhány hónapos kortól) és a szüleiknek jelentenek élményt, kikapcsolódást, tanulási lehetőséget és baráti közösséget. A jövőben Bezdánban és Zomborban zajlanak majd rendszeres foglalkozások, a közösen megbeszélt időben.

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.