,,XI. Dunán innen Tiszán túl”- Kárpát-medencei tehetségkutató II. Délvidéki elődöntő versenykiírás

2020. március 7. Horgos, Művelődési Ház
„XI. Dunán innen Tiszán túl” címmel Kárpát-medencei gyermek- és ifjúsági versenyt hirdet a Borsodi Magyar Közösségek Szövetsége Mente Egyesület és horgosi Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület, melynek célja a tehetségek felkarolása mellett az is, hogy a művészet és a magyarság értékeit népszerűsítse a fiatalok körében.
A verseny középpontjában a népi műfajok állnak. Négy kategóriában:
népmese,
népzene,
népdal,
néptánc
Két korcsoportban lehet jelentkezni:
I. korcsoport: 6-tól -12 évig.
II. korcsoport: 13-tól -18 évig.
A vegyes korosztályú csoportok a létszám aránya szerint lesznek besorolva I. vagy II. korcsoportba.
A szervezők célja, hogy a vetélkedő révén a felnövekvő gyermekek minél szélesebb körben ismerjék meg a magyar népköltészet és népzene csodálatos világát, s egy életre kötelezzék el magukat a magyarság értékei mellett.
A verseny több helyszínen zajló fordulóit áprilistól májusig szervezi meg a Borsodi Magyar Közösségek Szövetsége Mente Egyesület. Ezekről kategóriánként egy-egy versenyző juthat tovább a döntőbe.
Néptánc
Néptánc kategóriában egyéni, páros és csoportos formációban lehet indulni. A versenyzők fordulónként egy-egy előadással jelentkezhetnek, egyéni és páros tánc esetén legfeljebb 4 perc, csoportok esetén legfeljebb 6 perc időtartamban. Az előadások elbírálása során kiemelt szempontnak számít a kiválasztott táncok és motívumaik esztétikai értéke és eredeti előadásmódja, valamint az előadók egyéni, művészi kisugárzása. A táncokat gépi zene kíséri, a koreográfiák hanganyagát szíveskedjenek elküldeni a ditt.horgos@gmail.com címre 2020. február 27-ig.
Népzene
A versenyző zenészek, zenekarok, hangszeres együttesek fordulónként egy-egy előadással jelentkezhetnek, legfeljebb 5 perc időtartamban. Az előadás során csak saját, népi hangszer használható (tehát pl. blockflöte nem). Az egyéni vonósok, pengetősök és fúvósok külön-külön kerülnek értékelésre. Az elbírálás során kiemelt szempontnak számít a dallamválogatás zeneesztétikai értéke, a csoporton belüli együttműködés kidolgozottsága, a bemutatott zene eredeti előadásmódja, illetve az előadók művészi kisugárzása. Egyéni kategóriában induló hegedűsök esetén lehetőség van brácsa kíséret biztosítására (saját tanára vagy a zsűri egyik tagja). Amennyiben kíséretre van szükség a produkcióhoz, azt kérjük, a jelentkezés kitöltésekor a Megjegyzés fülben tüntessék fel és küldjék a kísérendő hanganyagokat a következő e-mail címre: ditt.horgos@gmail.com 2020 február 27-ig.
Népdal
Népdal kategóriában egyszemélyes és csoportos műsorszámokkal lehet jelentkezni. A versenyzők két Kárpát-medencei népdallal szerepelhetnek. Erre összesen négy és fél perc áll rendelkezésükre, ez alatt kell előadniuk a szabadon választott népdalokat közvetlenül egymás után. Az elbírálás során kiemelt szempontnak számít a dallamválogatás zeneesztétikai értéke, a bemutatott népdalok eredeti előadásmódja, illetve az előadó egyéni, művészi kisugárzása.
Népmese
Ebben a kategóriában nevezni lehet a magyar népmese kincsből merített eredeti népmesével, fordulónként egy-egy mesével, legfeljebb 5 perc időtartamban. Egyéni és csoportos nevezéseket is elfogadunk. Értékelési szempont a népmese folyamatos előadása; az előadó(k) beszédkészsége, előadásmódja; a szöveg érthetősége, megfelelő hangsúlyozás; az előadó(k) kapcsolata a mesével és a közönséggel; színpadi megjelenés.
A zsűri javaslata, hogy a gyermekek a „saját nyelvükön” meséljenek, ne próbáljanak más dialektusban mesélni (vagy olyan mesét, amit nem éreznek magukénak). A felkészülésben a hazai folklór gyűjtemények mellett (ezek megtalálhatók pl. a Hagyományok Háza könyvtárában) sokat segíthetnek az interneten megtalálható, élő mesemondókról, élőszavas mesélésről készült videók.
Egy tanuló több versenyágban is nevezhet.
Jelentkezési határidő: 2020. február 29.
A nevezési lap kitölthető az alábbi hivatkozáson:
http://tehetsegkutato.magyarkozossegek.org/registration/#delvidek
A versenyre a tanulót az adott régió partner-szervező, Művelődési Egyesület, illetve Oktatási Intézmény nevezi, de egyéni nevezéseket is elfogadunk.
A döntő nyerteseinek jutalma könyvek, CD-k, és még sok értékes nyeremény. A Miskolci Kulturális Központ különdíjként felajánlotta, hogy a győztesek felléphetnek számos miskolci népművészeti és hagyományéltető nagy rendezvényen. A döntő részvevői a tavalyihoz hasonlóan a Miskolc Tapolcai Barlangfürdőben pihenhetik ki a verseny izgalmait.
Kárpát-medencei döntő: 2020. június 27. szombat, Miskolc, Művészetek Háza
A versenykiírás megtekinthető:
http://tehetsegkutato.magyarkozossegek.org/

További információk:
Csányi Tamara koordinátor
Telefon: 064-875-64-02
e-mail: ditt.horgos@gmail.com

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.