Értéket teremteni, közösséget építeni-Zombor város napját ünnepelte a nyugat-bácskai magyarság

Február 15- én Zombor város napja alkalmából a Vajdasági Magyar Szövetség nyugat-bácskai körzeti szervezete ünnepséget tartott, amelynek helyszíne a zombori Magyar Polgári Kaszinó volt.

dsc_0031-7

dsc_0022-9

A két műsorvezető Csernai Panna és Szenn Andor volt. Köszöntötték a színvonalas ünnepség rangos vendégeit, Preininger Rozáliát, Baja város külkapcsolatokkal megbízott tanácsnokát, Appel Pétert, Baja város gazdasági szakreferensét, Dr. Pásztor Bálintot, a VMSZ alelnöke, köztársasági parlamenti frakcióvezetőt, mgr. Hajnal Jenőt, a Magyar Nemzeti Tanács elnökét, Erdély Lenkét, a VMSZ tartományi frakcióvezetőjét, Kormányos László, a VMSZ tartományi képviselőjét, Dobó Istvánt, a VMSZ Intéző Bizottságának tagját, emellett a helyi tisztségviselőket és intézményvezetőket, az egyház képviselőit. Továbbá üdvözölték őket és köszönetet mondtak az ünnepség idei védnökeinek, a zombori vállalkozóknak, magánszemélyeknek.

dsc_0024-9

Mazalica Aureta fotói

A bezdáni énekkettős, Kanizsai Ilona és Kapitány Mátájsz Sarolta előadásában elhangzott a szerb és a magyar himnusz, majd ünnepi beszédet mondott Dr. Goretić Vámoser Györgyi, a VMSZ nyugat-bácskai körzeti szervezetének Zombor várossal megbízott alelnöke. Az alelnök asszony egyebek mellett a következőket mondta:

,,Városunk múltjában fontos mérföldkő 1749. február 17. Ezen a napon írta alá Mária Terézia azt az okiratot mellyel Zombor elnyerte a szabad királyi város címet. Ezt követően indult el a város gazdasági fejlődése, társadalmi és kulturális fellendülése, gyarapodása. A Vajdasági Magyar Szövetség nyugat-bácskai körzeti szervezete tavaly úgy döntött, hogy ezt az eseményt nem hagyja feledésbe merülni és minden évben megünnepli ezt a napot. A rendezvény több szempontból is fontos. Egyrészt erősíti a zombori és Zombor környéki magyarság identitástudatát, másrészt a bemutatott műsor értéket teremt és közösséget épít (…) Ha visszatekintünk az elmúlt év eredményeire azt mondhatom, van mire büszkének lennünk. A VMSZ közbenjárásával, anyaországi, köztársasági, tartományi, és önkormányzati támogatásokból, a Magyar Nemzeti Tanács, a Prosperitati Alapítvány, és a Bethlen Gábor Alap forrásaiból számos projekt került megvalósításra (…) Egyértelmű, hogy a vajdasági magyarság a gazdasági és nemzettudati megerősödés útján jár. Öröm számomra hogy Nyugat Bácskában is vannak olyan emberek, és olyan közösségek, amelyek tagjai hisznek az itthon maradásban és a szülőföldön való boldogulásban. Az a feladatunk, hogy ezeket a közösségeket összefogjuk, az együttműködők körét bővítsük és az eddiginél is hatékonyabban érvényesítsük a vajdasági magyarság érdekeit.”

dsc_0029-6

dsc_0039-9

Dr. Pásztor Bálint ünnepi köszöntőjében arról beszélt, hogy Zombor továbbra is a vajdasági magyarság egyik központja. Az egykori megyeszékhely nemzeti összetétele nem olyan már, mint a XX. század elején volt, de a nyugat-bácskai magyarság mindent megtesz Schweidel József, Bosnyák Ernő, Kiss Lajos, Herceg János szülővárosa egykori patinájának megőrzéséért. Továbbá így fogalmazott:

,,A vajdasági magyar közösség politikai erejének, a Vajdasági Magyar Szövetségnek továbbra is van és lesz olyan befolyása, ami a különböző támogatásokat, befektetéseket lehetővé teszi, odahat az oktatásra, a kultúrára, az egészségügyre, az infrastruktúra fejlesztésre szintén lesznek eszközök a jövőben is. Ez nem ígéret, hanem ezt húzza alá, ezt emeli ki az elmúlt néhány év, amikor mindez szintén így történt.”

dsc_0025-4

dsc_0046-5

Az ünnepi műsor egyik díszvendége volt a zombori születésű, világhírű operaénekesnő, Ušumović Alexandra, aki Orsovai Endre, fiatal, de immár szintén világhírnévnek örvendő zongoraművész zenei kíséretében énekelt. Csernai Panna, kupuszinai, többszörösen díjazott színjátszó szavalattal szerepelt, Orsovai Endre zongoraművész Prokofiev második szonátájának negyedik tételét játszotta. L. Móger Tímea költő két aktuális prózaversét olvasta fel, Orsovai Endre zongorajátéka mellett. Ábrahám Pál, apatini születésű zeneszerző, karmester műveiből nyújtott ízelítőt Molnár Csilla, kupuszinai operaénekesnő és Stefan Rakić, neves zongoraművész.

dsc_0049-9

dsc_0054-10

dsc_0057-8

dsc_0062-7

dsc_0070-5Az ünnepi műsor végén Pelt Ilona, a VMSZ nyugat-bácskai körzeti szervezetének elnöke elmondta, ebben az évben is tartják magukat az előző év gyakorlatához, vagyis megajándékoznak egy anyaországi és egy vajdasági személyiséget. Ezúttal mgr. Hajnal Jenő, az MNT elnöke és Pirityiné Szabó Judit, a magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága Délvidéki és Diaszpóra Főosztályának vezetője részesült a hála- ajándékban, amellyel a nyugat-bácskai magyar közösség köszönetét szeretnék kifejezni a gondos odafigyelésért, mindenkori támogatásért, együttműködésért.

dsc_0076-6

dsc_0078-6

dsc_0004-7Mazalica Aureta fotói

Kapcsolódó GALÉRIA: http://nyugat-bacska-portal.info/wppg_photogallery/gallery622/

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.