Eredményesen zárult a Pető-kurzus- Zombor

Két héten át zajlott Zomborban és ma, február 7- én zárul a budapesti Semmelweis Egyetem Pető András Karának a Magyar Nemzeti Tanáccsal karöltve szervezett fejlesztőpedagógiai kurzusa.

Perpauer Attilától, a MNT Oktatási Bizottságának tagjától megtudtuk, először hozták el a kurzust szórványba, a Magyar Polgári Kaszinóban zajlott, a Pető- módszer, tehát a konduktív pedagógia alkalmazásával. Tizenkét személlyel foglalkoztak a konduktorok, négy csoportban, két gyermekcsoport és két felnőtt csoport volt. A két felnőtt csoport tagjai közül az egyik jól mozgó, szklerózis multiplexes vagy sztrók utáni állapotban lévő betegekből, a másik nehezebben mozgó, tehát súlyosabban sérült betegekből állt. Őket próbálták olyan gyakorlatokkal, konduktív módszerekkel kezelni, amelyeket később otthon is tudnak használni az élet minőségének a javítására. Mindez a teljes személyiség rehabilitációjáról szól. Tehát egy olyan módszer, amely nem csak a gyakorlatokból áll, hanem arról is szól, hogy vissza tudjon térni a normális kerékvágásba a páciens élete.

Pribilla Attila, Zombor város segédpolgármestere nyilatkozatában üdvözölte a kezdeményezést, megköszönte a Pető Intézet munkatársainak, hogy eljöttek a nyugat-bácskai szórványba, Zomborba is. Úgy fogalmazott, ebben a régióban szintén hiánypótló szerepe van a páratlan módszernek, nagy igény van a minőséges orvosi ellátásra.

Turkál Marianna, az MNT Oktatási Bizottságának tagja, a Pető- kurzus nyugat-bácskai koordinátora hangsúlyozta, intenzív szűrési és képzési időszakon vannak túl. Az érdeklődés továbbra is töretlen, az elmúlt két hétben is sokan keresték fel a képzési és szűrési alkalmakat.

Résztvevők voltak Kupuszináról, Bezdánból, Nemesmiliticsről, Szilágyiról, Zomborból, Monostorszegről, Bácsgyulafalváról, Doroszlóról. Kisgyerekek és felnőttek részéről is további igény van rá. A koordinátor köszönetet mondott a támogatóknak, ugyanis az intenzív kurzus Magyarország kormányának Nemzetpolitikai Államtitkársága jóvoltából valósult meg, az MNT lebonyolításával.

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.