,,Friss erővel folytatjuk a megkezdett munkát”-Évértékelő- VMSZ-Nyugat-Bácska

Pelt Ilona, a Vajdasági Magyar Szövetség Nyugat-bácskai körzeti szervezetének elnöke évértékelőt tartott. Ennek alkalmával a következő eredményekről, fejlesztésekről számolt be:

Az elmúlt egy év a VMSZ nyugat-bácskai körzeti szervezetében számos megvalósított beruházást hozott. Ezek a folyamatok valójában több éves munka eredményei.

Ilyen a béregi vízgyár teljes kiépítése, a doroszlói vízhálózat, a Zombor- Bezdán közötti útszakasz kiszélesítése és rekonstrukciója, továbbá a zombori Dr. Đorđe Lazić Egészségházak felújítása és felszerelése, a kupuszinai József Attila Általános Iskola tornatermének felújítása, a gombosi József Attila Általános Iskolában a fűtési rendszer kialakításának második fázisa. Továbbá rendkívül hasznos a települések, a közösségek számára a falugondnoki és a falugazdász szolgálat működése.

Fontosnak tartom elmondani, hogy első ízben volt Nyugat- Bácskában megtartva a Vajdasági Magyar Szövetség tisztújító közgyűlése, Doroszló volt a házigazda. A tisztújító közgyűlés után a nyugat-bácskai szervezethez is új, tettrekész emberek csatlakoztak. Mindezzel egy friss, lendületes csapat állt össze, amely tagjainak elsősorban az emberközeli politizálás a fontos. Végigjártunk minden helyi szervezetet, beszélgettünk tagjainkkal, civil szervezetek tagjaival, intézményvezetőkkel és minden településen meghatároztuk azokat a fontos projekteket, amelyeket az elkövetkező időszakban realizálunk majd.

A mindenki számára ismert Prosperitati Alapítvány pályázatainak számbeli eredménye Nyugat-Bácskát illetően, az elmúlt három évben közel 1,5 milliárd dinár, amely értéket a gazdák, a vállalkozók pályáztak a térségen belül.

Több olyan fajta eredmény van, amely számokban nem kifejezhető. A 2019- es évben ilyen jelentős és rangos eseménynek számított Zombor város napja, amely első alkalommal került megrendezésre, mégpedig a VMSZ Nyugat-bácskai körzeti szervezete által.

Ami Kupuszinát illeti a legnagyobb munka, a kupuszinai kataszteri község tagosítási folyamata a végéhez közeledik. Januárban a tulajdonosok kézhez kapják a tulajdonjogi végzéseket.

Apatin községen belül, Kupuszinát illetően nem sikerült a Zombori út aszfaltozása, dacára a helyi közösség szándékának. Nem adják fel, folytatják a megkezdett munkát, a jövő évi költségvetésben szerepel ennek a projektnek a terve is. Ugyanígy a vízvezeték hálózat cseréje szintén a közeljövő beruházása lesz.

Szilágyin önkormányzati forrásból felújították az óvoda épületét. Anyaországi támogatásból a szilágyi József Attila Művelődési Egyesület is fejlesztéseket eszközölhetett.

Falugondnoki és falugazdászi szolgáltatások…

Végül, de nem utolsó sorban szeretnék beszélni Gombosról. Azt gondolom, hogy egy nehéz év áll mögöttünk. Az ottani civil szervezeteinken keresztül sikerült a magyar közösséget megerősíteni. Számos program bonyolódott le, köszönhetően az Önkéntes Tűzoltó Testületnek. Ami az Arany János Magyar Művelődési Egyesület tevékenységét illeti, szintén aktívan folyik a munka és pályázati forrásokon keresztül fejlesztenek, bővítenek.

Szeretnék köszönetet mondani az intézmény, a Zombori Egészségházak, a közvállalat, a bezdáni Vodovod igazgatójának, továbbá az aktivistáknak, a tagságnak, a tisztségviselőknek és a képviselőknek a munkájukért.

Mindenkinek kívánunk eredményekben, egészségben gazdag újesztendőt- mondta Pelt Ilonától.

 

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.