Apa és fia, régi szorgalom, új lehetőségek-Kanizsai József – Kapcsolható eszközök, mezőgazdaság – Bezdán-Jó Reggelt Vajdaság

A bezdáni Kanizsai József öröklött, ám csupán életének egy későbbi szakaszában továbbfejlesztett családi gazdasága jó példa arra, hogy sohasem késő újításokba kezdeni. Ez a fajta bátorság, szorgalom és határozottság meg is hozta gyümölcsét, átörökítődött fiára, a következő nemzedékre is, tehát folytonossága, fejlődése lesz a családi gazdaságnak. A Prosperitati Alapítványtól több eszközt igényelt és kapott apa és fia is. Minderről József készséggel mesélt:

Milyen eszközöket igényeltek az Alapítványtól a pályázati körök során?

Egy huzatható V- tárcsával, hármas ekével, pneumatikus vetőgéppel, továbbá hat tonnás pótkocsival és húsz soros búzavetőgéppel bővült a gazdaságunk. Mindezek, ilyen gépek, eszközök eddig nem voltak tulajdonunkban. Mondanom sem kell, nagy hasznát vesszük, nem is segítségnek nevezném mindezt, mivel ez annál sokkal több: időben, anyagiakban, minőségben és üzemanyagban is nagy a megtakarítás. Mindez hozzájárult ahhoz, hogy pontosabban, jobban és többet tudjunk elérni a munkánk során. Megragadnám az alkalmat és szeretnék köszönetet mondani a Prosperitati Alapítványnak ezért a segítségért, a bizalomért, amelyet irányunkban mutattak. Ez alkalommal a zombori Prosperitati- iroda munkatársainak is kifejeznénk hálánkat, mert ők is nagyban segítették a munkánkat, hogy a pályázatunk pontos legyen és elfogadják azt.

Mikor, milyen módon alakult a gazdaság?

-Három generációs gazdaságról van szó, édesapám már nincs köztünk, jelenleg én vagyok a legidősebb tagja gazdaságunknak, és ha minden igaz, a fiam viszi majd tovább ezt a viszonylag kis gazdaságot. Jómagam a múltban nem mezőgazdasággal foglalkoztam, munkaviszonyban voltam. Az egykori bezdáni nyomdában való állásom megszűnése után átvettem a családi gazdaság vezetését. Úgy is fogalmazhatnék, mikro- gazdaságként, viszonylag kicsi, de csakis saját tulajdonban levő földterületen, 27, 28 holdon gazdálkodunk. Foglalkozunk állattenyésztéssel is, fiammal együtt, aki hála Istennek szintén ügyesen, szorgalmasan viszi tovább a családi örökséget.

Mit termesztenek, illetve tenyésztenek a gazdaságon belül?

Sertéstenyésztéssel foglalkozunk, továbbá termesztünk szóját, kukoricát, kevés búzát és újabban cirkot. Büszkén mondhatom el, fiam vállalkozó szellemű. Önálló vállalkozásként belefogott a cirokseprű kötésbe, az ehhez szükséges cirkot magunk termesztjük, dolgozzuk fel. Szinte teljes mértékben családi vállalkozásként működve, hiszen idénymunkást, segédmunkást nagyon nehéz manapság találni.

Ebbe, a ciroktermesztés és feldolgozás irányába mutatnak bővítési, fejlesztési terveik is?

Fiam, Áron önálló vállalkozóként szeretne mindezzel foglalkozni a jövőben. Szerencsére, nagy örömünkre, itthon képzeli el a jövőjét és megvan hozzá a vállalkozói bátorsága, szorgalma is. Cirokseprű készítéssel rajta kívül senki nem foglalkozik a környékünkön, ezért a szomszédos Baranyából és Magyarországról is nagy a felvásárlói igény, érdeklődés. Amennyiben ilyen, kezdővállalkozói pályázatra találunk, minden bizonnyal megragadjuk majd a lehetőséget- hallottuk a bezdáni Kanizsai Józseftől.

LMT, Jó Reggelt Vajdaság- Vajdmagyarok a piacon

 

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.