Világemlékezet vándorai- Zomborban mutatták be Vasagyi Mária új regényét

November 29- én a zombori Bieliczky Károly Városi Könyvtár gyermekosztályának rendezvénytermében tartották Vasagyi Mária író Cézár című kötetének bemutatóját. A Világemlékezet vándorai című esten a regény szerzőjével a Beszédes István költő, a könyvet megjelentető zEtna Kiadó vezetője, Döme Szabolcs író és Wilhelm József történész, író beszélgetett.

dsc_0601-3

dsc_0611-3

dsc_0608-4

Az est elején Wilhelm József beszélt a rendezvényt kísérő fotókiállításról, amely Stock János doroszlói alkotó képeit tartalmazta. Egyebek mellett elhangzott:

,, Stock János képei nem csupán a jelenünk dokumentumai, hanem a mai világ értékrendjének, pontosabban fogalmazva, inkább az értékek nélküliségének a szószólói. A fényképeken gyakran megelevenednek létünk ellentmondásai, az élet groteszk, cinikus pillanatai. Képeinek van egy misztikusabb, elvontabb vetülete is. Ez nem más, mint a művészi játékosság a fényekkel, a mozgással, valamint a megörökített személyek karakterének kidomborítása…”

dsc_0592-5

dsc_0616-5

Beszédes István, a zEtna vezetője a Kiadó zombori szerzőit méltatta. Vasagyi Mária és Fekete J. József alkotói tevékenységét, írói kifejezésmódját egyaránt kiemelkedőnek nevezte.

dsc_0622-2A Cézár című kötet felett kialakult beszélgetésen több témakört érintettek. Elhangzott, özönvíz, illetve felhőszerű szövegfolyamról van szó. Wilhelm József kérdésére, hogy mi ösztönözte a szerzőt a regény megírására Vasagyi azt válaszolta, minden könyvével tulajdonképpen elgondolkodtatni kívánja az olvasót, a dolgok, a világjelenségek mélyebb értésére szeretné ösztönözni az embereket.

dsc_0626-2Döme Szabolcs azt firtatta, hogy az írónő szerint melyek a jelenkor legégetőbb társadalmi problémái? Vasagyi Mária válaszában kifejtette, a hatalmas egész tönkretétele zajlik, szabadsághiányos időket élünk és az ember sajnos nem tanul a történelemből, nem szívleli meg annak tanulságait.

dsc_0627-4

dsc_0612-4

Wilhelm József tolmácsolásában részletek hangoztak el a regényből. Zenei produkcióval közreműködtek a zombori Veljko Petrović Gimnázium tanulói,  Galac Dóra, Kovács Krisztina és Szladek Laura. A helyszínen megvásárolható volt a bemutatott Vasagyi- kötet és további zEtna- kiadványok is kaphatóak voltak.

dsc_0633-5

dsc_0600-3

Az esemény társszervezője a Bieliczky Károly Városi Könyvtár volt. A zEtna- rendezvényt támogatta a Bethlen Gábor Alap és a Nemzeti Kulturális Alap.

dsc_0636-4

dsc_0641-4Kapcsolódó GALÉRIA:  http://nyugat-bacska-portal.info/wppg_photogallery/gallery606/

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.