A MAGYAR SZÓRVÁNY NAPJA

A Kárpát-medencei Képviselők Fóruma – felkarolva Böjte Csaba ferences atya kezdeményezését – a magyar Országgyűlést felkérte annak a javaslatnak a beterjesztésére, miszerint Bethlen Gábor erdélyi fejedelem és magyar király születésének napját, november 15-ét nyilvánítsák a Kárpát-medence szórványmagyarságának napjává.

Az Országgyűlés 2015. november 3-án meghozta határozatát, így már az elmúlt négy évben megannyi rendezvény, konferencia, találkozó, de a közmédia egész napos műsorai, tematikus programjai a közös felelősségre, az odafigyelés és törődés fontosságára, a szórványmagyarság közösségeiben folyamatosan teremtődő értékek gazdagságára hívták fel figyelmünket, hívtak a közös ünnepre.

Nem sokkal az Országgyűlés határozatát követően a Magyar Nemzeti Tanács a magyar szórvány napját beemelte a vajdasági magyarság ünnepnapjai és jeles napjai sorába.

A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség a Magyar Nemzeti Tanáccsal közösen negyedik ízben szervezi meg a magyar szórvány napját a Vajdaságban: az idén november 15-én, pénteken 19.00 órai kezdettel Magyarcsernye ad otthont az ünnepségnek.

Az ünnepi műsorban – amelyet a helyi művelődési házban az Ady Endre Művelődési Egyesülettel közösen szerveznek meg – Magyarcsernye, Kisorosz, Szentmihály és Tamásfalva népdalkörei, táncegyüttesei, citerás és énekes szólistái mutatkoznak be, Csóti Erika és Kiss Roland verssel vallanak gazdag hagyománykincsükről, magyarságukról.

Az ünnepség keretében fellépnek a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasai is – csókai dalösszeállítással örvendeztetik meg a közönséget.

Az ünnepség keretében alkalmi tárlat keretében megtekinthető lesz a Magyarcsernyei fehérhímzés című kiállítás is, amelyet Kormányos Erzsébet, a kézimunka szakkör vezetője és Kürtössy Péter néprajzkutató, Petőfi Sándor Program-ösztöndíjas méltat.

Az egybegyűlteket Hódi Judit, a magyarcsernyei Ady Endre Művelődési Egyesület elnöke üdvözli. Ünnepi köszöntőt mond Juhász Attila államtitkár és Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke.

Megmaradásunkra, a szórvány és szigetmagyarság közösségnek szentelt szolgálatára msgr. Bogdán József plébános úr kér áldást.

A szervezők mindenkit nagy szeretettel várnak.

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.