Világhírű zongorajáték, vajdasági vonatkozású dallamok-Tóth Péter Junior Prima Díjas zongoraművész koncertezett Zomborban

Október 13- án Zombor volt az első állomása Tóth Péter világhírű, Junior Prima Díjas zongoraművész a koncertkörútjának, amelyet a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, Megyeri Lajos Magyar Életfa díjas zeneszerző, zenepedagógus és Rákity Éva szervezett, a XXVI. Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok keretében.

A koncert helyszínén, a Petar Konjović Zeneiskolában L. Móger Tímea, a VMMSZ elnökségi tagja és Szlákó József, az MNT tagja köszöntötte a közönséget. Elmondták, a körút apropója a jövőre 85 éves Megyeri Lajos zeneszerzővel ápolt barátságuk, akinek műveit Tóth Péter a világ számos koncerttermében ismertette már meg a közönséggel. Így mind a zombori, mind a szabadkai, mind pedig az újvidéki koncertjének műsorán is szerepel Megyeri-darab.

Ismertették a művész pályarajzát. Tóth Péter 11 évesen kezdett zongorázni Békéscsabán Csontos József Attila növendékeként, majd két és fél év zongoratanulás után felvételt nyert a Budapesti Zeneakadémia előkészítő tagozatára, ahol Nádor György, Réti Balázs és Bihary László osztályába került. A Zeneakadémián megszerzett diplomája után (2008) az Egyesült Államokban folytatta tanulmányait Ungár Tamás, majd Anton Nel növendékeként.
2015-ben megszerezte a doktori fokozatot a University of Texas at Austin-on. 2016 óta New Jerseyben él, ahol két egyetemnek is zongoratanára (Fairleigh Dickinson University; Rutgers University). Tóth a világ mintegy húsz országában koncertezett, többek között Németországban, Hollandiában, Ausztriában, Franciaországban, az Egyesült Államokban, Japánban, Dél-Koreában, Costa Rica-ban, Peruban, és természetesen Magyarországon.
Fontosabb eredményei:
2000 Weimari Nemzetközi Liszt Zongoraverseny győzelme
2001 Budapesti Nemzetközi Liszt Zongoraverseny győzelme
2010 Los Angeles-i Nemzetközi Liszt Zongoraverseny győzelme
2012 Junior Prima Díj elnyerése
2013 Los Angeles-i Nemzetközi Paderewski Zongoraverseny győzelme
2018 Békéscsaba Kultúrájáért Kitüntetés elnyerése

Tóth Péter a zombori koncerten Händel, Beethoven, Schubert, Liszt, Megyeri és Chopin, majd ráadásként Mozart darabokat játszott a hallgatóságnak, amely folyamatos vastapssal ünnepelte a művészt.

Megyeri Lajos arról, miként érinti, hogy Tóth Péter világhírű zongoraművész adja elő szerzeményeit elmondta, kivételes élmény, ha ilyen különösen értő előadásmódban szólalnak meg a nagy műgonddal megkomponált darabok.

A koncertkörút további állomásai, időpontjai: október 14 Szabadka,19 óra 30 perc, Városháza díszterme, október 15 Újvidék, 19 óra, Városháza díszterme.

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.