Lassan befejeződnek a Baja-Zombor útszakasz javítási munkálatai-Kern Imre közlekedésügyi államtitkár járt a helyszínen

Kern Imre, az építési, közlekedési és infrastrukturális minisztérium államtitkára megtekintette a Baja és Zombor közötti határon átnyúló út javítási munkálatait, amely projekt az Interreg-IPA Magyarország-Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program negyedik generációja a Szerb- Magyar határ két oldalán. A program a belgrádi Szerbiai utak közvállalat, a magyar NIF és Zombor Város közötti partnerség jegyében született meg.

Kern Imre mindezzel kapcsolatosan a következőket nyilatkozta:

-Örülök, hogy itt lehetek Zomborban, hiszen ezt az IPA- programot együtt kezdtük megvalósítani a zomboriakkal, a Szerbiai utak közvállalat a fő részvevője ennek a programnak, továbbá Zombor Város, mi, a minisztériumból a háttérsegítséget adtuk a program megvalósításához. Hosszú procedúra után kivitelezési fázisban van a munkálat és elmondhatom, hogy a városi szakasz körülbelül 2 kilométeres szakaszon készen lesz úgy egy hónap múlva, a szakasz pedig a város határától Bezdán felé 12 kilométer hosszan valamikor januárban, az időjárási viszonyoktól függően, esetleg decemberben befejeződik. El kell mondani, hogy mivel nagyobb lett a munkálatok összege, mint, ahogy tervezve volt, a Szerbiai utak is hozzájárult a beruházáshoz, cirka 50 millió dinárral, úgyhogy az egész beruházás 350 millió dinár, 3 millió euró körülbelül a kivitelezési munkálatok értéke. Fontos kiemelni, hogy ez az út nemcsak Zombor számára fontos, hiszen látjuk azt, hogy mennyi teherautó közlekedik ezen az úton, hanem nagyon fontos abból a szempontból is, hogy ez az út halad a két nagyon fontos határállomás felé, az egyik Horvátország felé, a másik Magyarország felé. Új hírként elmondhatom azt is, hogy a napokban átadtunk egy kérelmet a hercegszántói határátjáró bővítése céljából, a tervek kidolgozására az IPA- programban. Ennek az a célja, hogy elkészüljenek a tervek arra, hogy a nehéz teherforgalom, illetve nagy teherautók, nyerges vontatók számára megnyíljon végre a hercegszántói határátjáró. Mindez fontos egész Nyugat-Bácska ipara számára, hiszen jelen pillanatban, amennyiben Magyarországra szállítják az árút, el kell menni Kelebiára vagy Horgosra. Nagyon sokat számít az is, hogy egy új határátjáró talán majd tehermentesíti az említett, két másik átjárót, hiszen mindkét határátkelőn a teherautók nagyon sokat várakoznak. Úgy gondolom, hogy mindez nagyon fontos projektum és remélhetőleg, jövőre vagy két év múlva be tudjuk fejezni egészen a határátjáróig az út felújítását- hallottuk Kern Imre államtitkártól.

Pribilla Attila, projekt-time tagja ismertette a projekt hosszútávú, határokon átterjedő hatását. Elmondta, a határokon átnyúló infrastruktúra- összeköttetése, fejlesztése jobb életkörülményeket teremt a határon átnyúló régiók lakosságának és lehetővé teszi az együttműködést a gazdaság minden területén.

 

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.