Termesztés, feldolgozás, összefogás- Jó Reggelt Vajdaság-Kúla

Lackó Antal-Kúla–Beruházás megvalósítása, hűtőkamra létesítése, gépek, kapcsolható eszközök

A kúlai Lackó- családi gazdaság és az L&S nevű Szövetkezet harminc éve dédelgetett álma valósulhatott meg a Prosperitati Alapítvány pályázatainak köszönhetően. A zöldségtermesztéssel, gyümölcs- és zöldség földolgozással foglalkozó, több generációs gazdaság bővítési sikereiről Lackó Antal mesélt:

-Milyen beruházást valósítottak meg, illetve milyen eszközökkel bővült a géppark az Alapítvány pályázati lehetőségeinek köszönhetően?

Elsőként két hűtőházat igényeltünk. Be kell vallanom, eleinte szkeptikusak voltunk, de azért belevágtunk. Elégedettek vagyunk az eredménnyel és nagyon hálásak vagyunk érte. Tulajdonképpen mindezzel egy harmincéves álom valósult meg. Minden évben arról szóltak a beszélgetések, tervezgetések, hogy mindez nekünk nagyon szükséges volna, mert nagyban előrevinné a gazdaságunkat. Viszont sohasem voltak meg hozzá az anyagiak.

Olyan jellegű befektetésről van szó, amelyet nem lehetett lassan, kis lépésekben építgetni, határozott cselekvésre volt szükség. Kijelenthetem, mindezt önerőből képtelenek lettünk volna megvalósítani. Ugyancsak hatalmas segítséget jelentett, hogy a további pályázati körök során a család tulajdonába kerülhetett egy traktor, rakodógép, négy pótkocsi, továbbá a családi Szövetkezet megvásárolhatott egy gőzkályhát.

-Mivel foglalkoznak a gazdaságon, illetve az L&S Szövetkezeten belül?

Családi vállalkozásról van szó. Három testvér fogott össze harminc évvel ezelőtt. Édesapámtól vettük át a munkát, amelyet lassan átadunk majd a következő generációnak is. A három testvér, Zoltán, Róbert és jómagam, Antal összefogott, összefogtunk. Haladtunk előre, de nagyon kis lépésekben. Hála a Prosperitati Alapítványnak, ezek a fejlesztési folyamatok nagymértékben felgyorsultak.

A gazdaságon belül zöldségtermesztéssel, paprika és paradicsom termesztésével foglalkozunk. A Szövetkezetünkben pedig felvásárlóként is működve egy kisebb gyümölcs- és zöldségfeldolgozó, üzemet tartunk fent.

-Hol értékesítik a terményeket?

A vajdasági, továbbá külföldi, horvátországi nagybani piacon értékesítjük a terményeket.

-Milyen további terveik vannak?

Bővül a család, belépnek az új, a fiatal családtagok, termelők. Ők még sokkal nagyobb rendelkeznek. Mi már kissé megfáradtabban állunk hozzá a dolgokhoz. A meglévő gazdaság nagyobb volumenű fejlesztést igényelt. Az Alapítványnak köszönhetően mindez meg is valósulhatott. Bízunk a hasonlóan eredményes folytatásban- hallottuk Lackó Antaltól.

LMT, JÓ REGGELT VAJDASÁG

 

 

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.