Humanitárius akció szervezői voltak a zombori Testvériség-egység Á.I. diákjai

Nagy igazság van az alábbi graffitiban: „Mennyire tudunk együtt örülni egy ember megszületésének! Az elmúlás fájdalmában is őszintén osztozunk. A kettő között nem lehetne egy kicsit emberibbnek lenni?” Bár folyamatosan a rohanó világra hivatkozunk, akkor, amikor nem figyelünk a mellettünk élők problémáira, mégis, néha csak akarat kérdése az egész, hogy tudunk-e időt szakítani arra, hogy emberségesebben éljünk.

Az idei tanévtől kezdődően az elsősök és ötödikesek körében kötelezővé vált a projektoktatás és a vállalkozói készségek fejlesztése is. Ennek ötvözésével született meg a zombori Testvériség-egység Á.I. tanárai és diákjai fejében egy humanitárius akció kivitelezésének ötlete. A kellő alkalomnak erre a húsvét ünnepe bizonyult. Az ötödikes diákok először magyar, szerb, történelem és hittanórán készültek fel elméletben arra, hogy mit jelent emberségesnek, kereszténynek lenni, mi a húsvét üzenete, majd műszaki és rajzórákon különböző apró ajándékokat készítettek, azzal a szándékkal, hogy ezeket humanitárius céllal elajándékozzák. Amíg az ötödikesek a kézügyességüket vetették be, addig az elsősök irodalom és zeneórán egy húsvéti, ünnepi műsorral készültek fel az „Osszuk meg a húsvét örömét” c. projekt keretén belül.

Az ünnepek előtti napokban került sor a humanitárius akció kivitelezésére. Két helyszín lett a célpont. A zombori Testvériség-egység Á.I. ötödikes diákjainak egy küldöttsége 2019. április 17-én a helyi kórház gyermekosztályára látogatott el, ahol ajándékaikkal nagy örömet okoztak az ott tartózkodó kis betegek körében. Másnap, április 18-án az iskola diákjai a helyi idősek otthonát kereste fel, ahol először a fekvőbetegek között osztották ki ajándékaikat, majd az elsősök az otthon többi, mozgóképes lakójának kedveskedtek a betanult húsvéti műsorral és az általuk készített, versikékkel ellátott képeslapjaikkal.

A zombori Testvériség-egység Á.I. diákjainak és tanáraiknak közös ötlete, a húsvéti humanitárius akció megrendezése remek visszhangra talált a kórház kis ápoltjai és az idősek otthonában élők között is. Sőt ez utóbbi helyen az együttműködés a továbbiakban is folytatódik majd. Az idősek otthonának igazgatója ezentúl közös műhelyfoglalkozások megtartására biztosít anyagi keretet, így az idősek és a diákok közösen alkothatnak majd különböző kézműves foglalkozásokon.

Szöveg: Wilhelm József

Képek: Slađana Grozdanović

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.