Tájékoztató lakossági fórum és élőújság Doroszlón

A Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége és a napilap közös szervezésében lakossági fórummal egybekötött Magyar Szó- élőújságot tartottak a Doroszló-Szentkúton. Bemutatkozott a 75 éves Magyar Szó mezőgazdasági melléklete, a Magvető, továbbá a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági és tartományi szakpolitikusai az aktuális mezőgazdasági pályázatokról beszéltek és a kötelező gazdasági bejegyzésekről tartottak ismertetőt.

dsc_0107-2

dsc_0111-2

Pelt Ilona, tartományi frakcióvezető helyettes, a VMSZ  Nyugat-bácskai körzeti szervezetének elnöke köszöntötte a jelenlevőket, a  vendégeket, Fremond Árpádot, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselőjét, a köztársasági képviselőház mezőgazdasági bizottságának tagját,Ótott Róbertet, a Tartományi Mezőgazdasági, Vízgazdálkodási és Erdészeti Titkárság titkárhelyettesét, Nagy Miklóst, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének elnökét, Varjú Mártát, a Magyar Szó főszerkesztőjét, Kabók Erikát, a napilap főszerkesztő helyettesét, Fodor István szerkesztőt, a lap kiadványainak szerzőjét és szerkesztőjét, Varga Attilát, a Magvető szerkesztőjét, Gergely József újságírót, fotóriportert, L. Móger Tímeát, a Magyar Szó nyugat-bácskai tudósítóját.

dsc_0117-3

dsc_0118-3

dsc_0105-5

Egyebek mellett szó esett a lap olvasottságának folyamatos növekedéséről, a szórványközösségek- régiók, különösen Nyugat-Bácska, a cikkekben való kiemelt jelenlétéről. Bemutatták a Magyar Szó 2019- es Naptárát, Fodor István, Aranytoll-díjas publicista, a Szórványlétben I. és a II., valamint a Menedékben kiadvány szerkesztője bemutatta a szóban forgó tartalmas és fontos könyveket, beszélt azok megírásának folyamatáról, az ezzel kapcsolatos tapasztalatairól.

dsc_0118-3Varga Attila a Magvető mezőgazdasági mellékletét ismertette. Beszélt a nyereményjátékukról, amelynek fődíja egy vetéselőkészítő, 1000 euró értékben, az adai Agromerkur jóvoltából. A játék öt héten keresztül zajlik és a keddenként megjelenő Magvető rendszeres, olvasásával, megvételével lehet lekövetni a menetét. Elhangzott, a Magvetőt olvasni egyaránt hasznos, a mezőgazdaságot fő-, illetve mellékfoglalkozásként űző vajdasági, a földhöz, az itthon maradáshoz meggyőződésesen ragaszkodó termelőknek, gazdálkodóknak.

dsc_0112-2

dsc_0122-3Fremond Árpádnak és Ótott Róbertnek köszönhetően az aktuális pályázatok és kötelező bejegyzések témakörben a jelenlevő gazdálkodók első kézből juthattak olyan hasznos információhoz, amelyek a gazdaságok idei regisztrálását, továbbá a köztársasági, tartományi vagy az IPARD- pályázatokat illetik. Fontos tudnivalóként hangzott el, hogy idén mindenkinek meg kell újítani a gazdaságát, függetlenül attól, hogy már aktív státuszban van. A gazdaságban felmerülő változások (földbérlés, bankszámla változás, földvásárlás vagy eladás, vetésforgó változás stb.) bejelentésére harminc nap áll rendelkezésükre és mindezt szigorúan ellenőrzik. Az aktuális politikai helyzet ismertetése mellett lehetőség volt a kérdések feltevésére, különböző problémák felvetésére is.

dsc_0127

dsc_0130-3

A falugazdász- szolgálat tevékenységét illetően Nagy Miklós adott tájékoztatást. Bemutatkozott Pilin Endre, szakavatott kupuszinai falugazdász, aki március 27- el kezdődően minden szerdán 9 órától a délutáni órákig a helyi közösség épületében, ingyenes szolgáltatásként várja, fogadja a doroszlói gazdák kérdéseit, kéréseit, adminisztrációs, pályázati és visszaigénylési ügyek intézése terén.

dsc_0134-2

A fórum végén Gergely József tolmácsolásában, a terepi munka során összegyűjtött tanulságos és humoros anekdotákból hallottunk egy csokorravalót.

dsc_0131-2

dsc_0129

Kapcsolódó GALÉRIA: http://nyugat-bacska-portal.info/wppg_photogallery/gallery519/

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.