NAPI SZÉP-Visszanéző-Kúlai hírek

Ajándékban részesültek a óvodások

A Rákóczi Szövetség és a Magyar Nemzeti Tanács ajándékát olyan gyermekek kapták meg Kúlán is, akik őszre magyar tannyelvű iskolába indulnak. Tudni kell, hogy Kúla község területén már csak itt helyben van magyar nyelvű oktatás a Petőfi Brigád Általános Iskolában. A szomszédos Verbászon évtizedekkel ezelőtt megszűnt a magyar nyelvű oktatás, emiatt a verbászi magyar gyerekek már csak Kúlán tanulhatnak anyanyelvükön. A közelmúltban átadott ajándékcsomagban a Mátyás király- mesekönyv mellett egy kis édességnek is jutott hely. A csomagokat Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke és Valka Károly, Kúla alpolgármestere adta át az őszre iskolába induló gyerekeknek.

Dér Jolán vezette óvodások alkalmi műsorral és saját kezűleg készített rajzokkal kedveskedtek vendégeiknek. Valka Károly a könyvátadón elmondta, hogy nagy hangsúlyt és erőfeszítést tesznek azért, hogy megtarthassák a számukra létszükségletnek számító anyanyelven történő oktatást, ezért kihasználják az anyaországi és a Magyar Nemzeti Tanács által nyújtott programokon keresztül a diákok utaztatására irányuló támogatásokat is.

Jelenleg Szivácról, Veprődről, és Lipárról, valamint Verbász községből utaztatják naponta az általános iskolás diákokat Kúlára, a Petőfi Brigád Általános Iskolába.

Tájékoztató lakossági fórum

Tartományi és köztársasági támogatásokról értesülhettek azok a gazdák, akik részt vettek a mezőgazdasági tájékoztató lakossági fórumon, amelyre a közelmúltban került sor.

Valka Károly, Kúla község alpolgármestere köszöntötte a vendégeket és az egybegyűlteket, majd átadta a szót az előadóknak.

Fremond Árpád a VMSZ köztársasági parlamenti képviselő, aki tagja a parlament mezőgazdasági bizottságának is, a nagy horderejű mezőgazdasággal kapcsolatos lehetőségekről, pályázatokról beszélt, hitelesen tájékoztatva a jelenlevő termelőket. Elmondta, hogy hazánkban is egyre több olyan pályázati kiírás van, amelyekkel jelentős mértékben bővíthetők a gazdaságok.

Köztársasági szinten a 4000 dináros hektáronkénti támogatás mellé idén visszatér az üzemanyag-támogatás, hektáronként 1200 dinárra számíthatnak a termelők 20 hektár földterületig, valamint néhány állattenyésztési támogatás összege is megnövekedett, de szó volt az Ipard pályázat második kiírási köréről is. Elhangzott még, hogy a támogatások közül a hízóborjúk után megemelkedett a támogatás 10-ről 15 ezer dinárra, illetve az anyakocák után is szintén 10-ről 15 ezerre. Valamint, hogy azok a támogatások, prémiumok, amelyek voltak az előző években, ezek maradtak a régi szinten. A tejprémium hét dinár lesz literenként, 25 ezer jár majd a szarvasmarhák, fejőstehenek után. A gazdaságok idei bejegyzése március elsején kezdődött. A parlamenti képviselő számos egyéni kérdésre is válaszolt amelyek többnyire a földvisszaszármaztatással kapcsolatban hangzottak ki.

A tartományi mezőgazdasági titkárság adta lehetőségekről Molnár Viktor igazgatóhelyettes beszélt. Elmondta, hogy egyes esetekben csaknem 70-80 százalékos költség-visszatérítést is biztosítanak a gazdáknak, a Fejlesztési Alapnál pedig kedvező kamatlábú hitelekre lehet pályázni. Megmaradt minden kölcsön, ami az előző években is a gazdák rendelkezésére állt, így most is az öntözéses, a jégvédelmi hálós, a fóliasátras programokra várják a jelentkezéseket de pályázni lehet a jószágállomány bővítésére, a farmi felszerelések, berendezések bővítésére is.

A tájékoztató jellegű lakossági fórumnak a Népkör MMK adott otthont.

Forrás: Kúlai magyar vagyok- internetes oldal

 

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.