Az isterbáci áldozatokra emlékeztek Bezdánban

November 3- án Bezdánban, az alsótemetőben szentmisét és koszorúzást tartottak az 1944- es isterbáci vérengzés áldozatainak emlékére.

koszorukkal-sir

A szentmisét ft. Zélity Mihály helyi plébános és ft. Sztrikovits János, a nyugdíjba vonulása után szülőfalujába, Bezdánba visszaköltözött esperes szolgáltatta. A szentbeszéd emlékeztette a jelenlevőket, az utókor képviselőit az áldozatok jelenünkre gyakorolt hatására, a túlélők felelősségére.

atyak

mise-emlekezok

atyak-korus-mise

mise-emlekezok1

eva-unoka

Neveda Éva, a megemlékezés főszervezője múltidéző beszédében a háború, majd a vérengzés ideje alatt megnyilvánuló emberségesség aspektusaira mutatott rá, néhány tanulságos igaz történet alapján. ,,Az idő igaz, s eldönti, ami nem az.” Így summázta mondandóját Petőfi soraival.

emlekezok-sirnal

korus-jobb-2

szavalo-mate

Az emlékezés során szavalattal közreműködött Radaković Máté Ilona és Hám Hilária. Továbbá énekelt a Kanizsai Ilona és Kapitány-Matajsz Sarolta alkotta ének- kettős, emellett a bezdáni egyházközségi kórus, Szalai Mihály vezényletével.

kanizsai-matajsz

szavalo-voros

korus-vezeto

A kegyelet virágait elhelyezte a síron a bezdáni helyi közösség, a Magyar Nemzeti Tanács, a Vajdasági Magyar Szövetség, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége, a Keskenyúton Alapítvány, a kupuszinai GYUSZI, szellemi örökségvédő civil szervezet, a Bezdan Info civil szervezet képviselete.

koszoruzas-mate

koszoru-kanizsai

koszoru-vmsz

koszoru-vmdp

koszoru-vmdk

koszoru-keskenyuton

koszoru-gyuszi

koszoru-seres

Az emlékezés Nist Mihály leventeoktató, illetve a 37 ismeretlen magyar honvéd síremlékénél folytatódott. Történelmi visszatekintéssel szolgált Illésfalvi Péter történész.

honvedsiroknal-tortenesz

honvedsiroknal-messzirol

Kapcsolódó GALÉRIA: http://nyugat-bacska-portal.info/wppg_photogallery/gallery467/

 

 

 

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.