Felújítások történnek a KÚLAI templomon

Két év múlva 250 éves fennállását jegyzi majd a Mária Terézia idejében épült kúlai Szent György katolikus templom. Addig azonban több beruházást meg kell ejteni az épületen és a környezetén, hogy akkorra teljes fényében várja az ünneplőket.

Ennek érdekében szeptember 19-én megkezdődött a kúlai Szent György vértanú tiszteletére 1770-ben épített katolikus templom tetőzetének helyreállítási folyamata. A 44,5 méter hosszú, 14 méter széles templom és a 33 méter magas torony horganyzott lemezzel borított tetejét tisztítják meg a szennyeződéstől és rozsdától majd, ahol annak szükségét látják azokat kiegészítik, foltozzák, újrafestik.

Kozma Lívia fotói

templom-munkas

Juhász György esperesplébános elmondta, a munkálatoknak hatalmas jelentősége van, mivel 1997-1998-ban, tehát húsz évvel ezelőtt  került sor a templom és torony bádog részének tisztítására és újrafestésére, amelyen több helyen a rozsda kikezdte a felületet és az beázik.  

A helyi Blaško-Gradnja vállalkozás csapata dolgozik a helyszínen, rendelkezik minden szükséges gépi felszereléssel. Különleges anyagokkal foltozzák be a lyukakat majd a hámlóréteget távolítják el és átfestik olyan festékkel, amely oldja a rozsdát de kötődik a horgonyzott lemezhez.

templom-oldalrol

Az előzőekben elkészült a költségvetési tervezet és részben a Szent György plébánia tulajdonában lévő termőföldek bérletéből, részben pedig pályázatok útján valósulhat meg a beruházás. Második ütemben, valószínűleg a tél folyamán a templomtorony rész felújítása és a kereszt restaurálása is megkezdődik. Ott a toronyszerkezetet acél rudakkal kell megerősíteni mert, több helyen is gyenge a fából készült konstrukció. A keresztet a torony tetejéről alpinisták emelik majd le, egy restaurátor műhelyben a tisztítás után 24 karátos aranylap borítást kap és egy különleges lakkal vonják be, hogy hosszú távon ellenálló legyen az időjárási viszontagságoknak és a fénye sokáig ragyogjon.

templom-oldalfal

A tervezet szerint a templomkertben felállított Szentháromság szobor, amelyet egy vihar tört több darabra és az 1958-ban a hívek által készült kerítés, amely övezi a templomot és a kertet szintén megújul 2020-ig, amikor is a kúlai Szent György templom 250 éves fennállását ünnepli majd.

A templomnak öt harangja van, amelyek súlya az 1268 kilogrammtól a 48-ig terjednek. 1828-ban két oldalt kibővítették a sekrestyével és az úgynevezett kistemplommal az 1770-ben épült templomot, majd 1898-ban cseh művészek festették ki barokk stílusban. 1941-ban készült el a fehér márvány főoltár, de 1968 óta a hívek felé fordított szintén márvány oltár is dísze a templomnak. Azóta természetesen több alkalommal és terjedelemben történtek felújítási folyamatok a templom épületén, ahogy ez most is történik.

templom-munkasok1

Kép és szöveg: Kozma Lívia

 

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.