Mentek öntözni a fiúk-Kupuszina

Kupuszinán máig élő hagyomány a húsvét hétfői csoportos locsolkodás. A fiatal nemzedékhez tartozó fiúk és lányok még virradat előtt elindulnak a falu utcáin, és bezörgetnek a lányos házakhoz, meglocsolják a lányokat. Kölnivel, mert a vedres locsolás tönkre tenné az értékes népviseletet, amit ilyenkor magukra öltenek a locsolásra várók. Viszont táncolnak a ház előtt, a rezesbanda kísérete mellett.

Fotók forrása: Pannon RTV

Tegnap hajnali egy órakor indultak el a locsolkodók, reggelre be is járták a települést, majd a templom előtt táncoltak még egyet a fiatalok.  A húsvéti locsolkodás hagyományának elnevezése felőli érdeklődésünkre azt a választ kaptuk, hogy „Mentek öntözni a fiúk”.

Kupuszina locsolkodas 03

A húsvét hétfői locsolkodás eredetét tekintve termékenységvarázsló rítus, egyik értelmezése pedig arra utal, hogy a zsidók vízzel leöntve igyekeztek elhallgattatni a Jézus föltámadását hirdető asszonyokat. Mostanság, ahol még él a szokás, a fiatal lányokat locsolják, hogy mielőbb szép, eladó fruskává cseperedjenek.

Kupuszina locsolkodas 02Kupuszinán még lelkesen ápolják a hagyományokat, és senkit se zavar, ha hajnalban rájuk zörgetik a kaput, ha a rezesbanda kíséretben érkeznek „öntözni” a fiúk.

Szöveg: JJ

Fotók: Pannon RTV

 

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.