Megemlékezés Kúlán

A kegyeletadás a megmaradásunk és összetartozásunk szimbólumává vált, fogalmazott Valka Károly ünnepi beszédében  Kúlán, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc eseményeire való, vasárnap megtartott megemlékezésen.

-Kötelességünk megismerni és az utókor számára továbbadni történelmi eseményeink történését, mert ily módon nem feledkezünk meg hőseinkről, akik életünket adták az eszmékért, a hazáért nemzetünkért. Különösen mi, a szórványban élő magyarok küzdünk meg nap mint nap magyarságunkért, az által, hogy vállaljuk hitünket, megéljük hagyományainkat, féltve őrizzük nyelvünk szépségét, nem felejtjük el hovatartozásunkat sem.

Kozma Lívia fotói-Miocs József, a szabadkai Paulinum rektora a közös imádság előtt elmondta, nekünk példaképül kell, hogy szolgáljanak 1848/49-es eseményei, a szabadságharcban elhunyt kúlai Sorok Sándor, Fogdt József, Dráhal János és a többi ismeretlen vértanú. Ők pontosan tudták, mit tesznek és életüket adták értünk, a szabadságért, mi pedig tisztelettel emlékezünk rájuk, imáink pedig az Úrhoz szálnak, hogy valóban örök nyugodalomban részesüljenek.  

Kozma Lívia fotói

Kozma Lívia

A Népkör Magyar Művelődési Központ szavalói: Csincsák Karina, Szabó Blanka, Benedek Dániel, Fenyvesi Petronella, Milijašević Okszana, az ,,Emlékezzünk Hőseinkre,, című, Pásztor József által rendezett előadással tették még színvonalasabbá a megemlékezést amelyhez a Népkör MMK kórusa is hozzájárult, alkalmi dalok előadásával.

Kecskés Endre, a Magyar Nemzeti Tanács képviseletében szólt a nagy számban összegyűlt emlékezőhöz a helyi római katolikus temetőben felállított szobornál, ahol minden évben sor kerül a megemlékezésre és kihangsúlyozta, hogy a márciusi ifjak nagyot alkottak és Petőfi szavai a leginkább ideillők: ,,Hol sírjaink domborulnak, /Unokáink leborulnak, /És áldó imádság mellett/
Mondják el szent neveinket…”Megtesszük mindezt, de emellett óriási küldetésünk van, mégpedig, hogy gyermekeink számára átörökítsük az esemény és a megemlékezés fontosságát.  

KúlaSzöveg: Kozma Lívia

Fotók: Regécz László

 

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.