XLII. DURINDÓ ÉS LV. GYÖNGYÖSBOKRÉTA-FELHÍVÁS

XLII. DURINDÓ ÉS LV. GYÖNGYÖSBOKRÉTA

TÖRÖKKANIZSA, 2018. JÚNIUS 2–3.

A törökkanizsai Tiszagyöngye Művelődési Egyesület és Törökkanizsa Önkormányzata a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet szakmai partnersége mellett rendezi meg a XLII. Durindót és az LV. Gyöngyösbokrétát.

A vajdasági magyar népzenei és néptáncegyüttesek és szólisták legnagyobb seregszemléjét 2018. június 2-án és 3-án szervezik meg. Az idei évben fontos változás, hogy a két rendezvénynap megcserélődik, így a Gyöngyösbokréta fellépőinek produkcióit szombaton, míg a Durindón bemutatkozókat vasárnap tekintheti meg a közönség.

Az, hogy az idén, 100 évvel az I. világháború után, több ezren sereglünk össze a fesztivál lobogója alatt, életerőnk, küzdeni akarásunk, küzdeni tudásunk, a szülőföldünkhöz való ragaszkodásunk, az őseink teremtette értékekben és a Kárpát-hazában való töretlen hitünk pontos és alázatos mutatója.

Az idei fesztivál egyúttal a Mátyás király Emlékév, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulója jegyében is zajlik majd, ugyanakkor közösen emlékezünk Sós Mihályné Törköly Erzsébet, törökkanizsai nótafa és Banó István néprajzkutató, pedagógus születésének 100., Fábri Jenő születésének 110., halálának 50., valamint Lajtha László halálának 55. évfordulójáról; Vlasity Károlyné Zélity Klára, moholi nótafa 90 éve született, de az idén emlékezünk arra is, hogy dr. Burány Béla 10 éve hagyott itt minket.

2018-ban büszkeséggel tölthet el minket az, hogy 60 éve szólalt meg először a citera hangja az Újvidéki Rádió hullámhosszán – mindez egyúttal értékeinkhez való hűségünk egyik jelentős fokmérője is.

A Durindó fellépői az idei évben is párhuzamosan két helyszínen – a színházteremben és a könyvtárban – mutatkoznak be. A Gyöngyösbokrétások fellépésének helyszíne a könyvtár melletti, fákkal övezett sportpálya lesz.

A népművészeti rendezvényt idén is koncertek, kézműves vásár, néprajzi és népművészeti kiállítások, a Kárpát-medence megannyi területéről érkező vendégfellépők produkciói teszik még színesebbé és kerekebbé.

A jelentkezéssel – amelynek határideje 2018. április 6. –, annak módjával és feltételeivel kapcsolatban bővebb tájékoztatót kaphatnak:

  • a Tiszagyöngye Művelődési Egyesület elnökétől, Kovács Magdalénától a 064-24-037-97-es telefonszámon,
  • a 062-566-234-es számon Juhász Gyulától, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet munkatársától,
  • Brezovszki Rolandtól, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség munkatársától a 069-14-62-042-es elérhetőségen,
  • vagy látogassanak el a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet honlapjára – itt lehetőségük van letölteni a megfelelő jelentkezési lapot, de online-űrlap kitöltésével is benevezhetnek.

 

A jelentkezési lapok itt érhetőek el: http://vmmi.org/index.php?ShowObject=rendezveny&id=9989

A XLII. Durindó online-regisztrációs felülete erre a linkre kattintva érhető el:

http://vmmi.org/index.php?ShowObject=durindoform&id=9989

Az LV. Gyöngyösbokréta online- regisztrációs felülete ezen a linken található:

http://vmmi.org/index.php?ShowObject=gyongyosform&id=9989

Tisztelettel:

a törökkanizsai Szervezőbizottság és a Durindó és a Gyöngyösbokréta Fesztivál Tanácsa

durindo

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.