,,Minden magyar felelős minden magyarért”

A doroszlói Hagyományőrző csoport rendszeres vendége a maglódi Apáink nyomdokain elnevezésű Kárpát- medencei magyar találkozónak. A doroszlóiak a Kuckó Gyermeksarok civil szervezet támogatásával utazhattak el a gasztronómiai és kulturális, anyaországi és külhoni értékeket felvonultató találkozóra.

dsc00513

dsc00547

Bertalan Tímea fotójaBertalan Tímea fotója

A MagHáz-Maglódi Művelődés Háza intézményben zajló, tizenkettedik éve megrendezésre kerülő eseménysorozat az Ismerős arcok zenekar és Simó József előadóművész Wass Albert- estjével kezdődött. Másnap a MagHáz udvarában nagy közös disznóvágás keretében kóstolhatták a részvevők és érdeklődők egymás különleges disznótoros ételeit, a szabadtéri színpad előtt gyönyörködhettek a helyiek művelődési tevékenységében.

dsc00506

dsc00505

Bertalan Tímea

Bertalan Tímea

dsc00498

dsc00542

dsc00517

Bertalan Tímea fotójaBertalan Tímea fotója

Az esti ünnepi műsoron helyi képviselők, tisztségviselők tartottak mondtak köszöntőt, a műsorban közreműködött a pusztinai, moldvai csángó énekcsoport, a szlovéniai, muravidéki férfikórus és a messzeföldön méltán híres Kacamajka Maglód Városi Néptáncegyüttes.

Bertalan Tímea fotója

dsc00538

dsc00519

dsc00524

dsc00541

dsc00518-2

dsc00517

A nap folyamán a doroszlói asszonyok hagyományos hájaskiflit készítettek, a férfiak a doroszlói paprikás ízéivel járultak hozzá a közös ünnephez.

Bertalan Tímea fotójaBertalan Tímea fotója

A találkozó zárónapja ökumenikus istentisztelettel kezdődött, a maglódi evangélikus templomban. Mudi Róbert felvidéki református lelkipásztor hirdette az igét. Egyebek mellett hangsúlyozta, a Kárpát- medencében és a nagyvilágban élő magyarok felelősek egymásért. A találkozóról hazatérve mindenkinek a maga helyén és módján kell helytállni közössége és a nemzet épüléséért.

Bertalan Tímea fotójaBertalan Tímea fotója

A közös ünnep zárásaképp vendégüllátók és részvevő vendégek kölcsönösen megajándékozták egymást.

dsc00548Az idei közösségi, egyházi, könyvtári és a helyi Tamási Áron Erdélyi Kör keretében zajló gyűjtés egyaránt doroszlói intézmény, egyesület javára zajlott. Diósi János Magyar Életfa-díjas művelődésszervező és a hagyományőrző csoport vezetője mondott köszönetet és köszöntőt.

dsc00547

dsc00546Kapcsolódó GALÉRIA: http://nyugat-bacska-portal.info/wppg_photogallery/gallery319/

 

 

 

 

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.