A MAGYAR SZÓRVÁNY NAPJA

A Kárpát-medencei Képviselők Fóruma – felkarolva Böjte Csaba ferences atya kezdeményezését – a magyar Országgyűlést felkérte annak a javaslatnak a beterjesztésére, miszerint Bethlen Gábor erdélyi fejedelem és magyar király születésének napját, november 15-ét nyilvánítsák a Kárpát-medence szórványmagyarságának napjává. Az Országgyűlés 2015. november 3-án meghozta határozatát, így már tavalyelőtt és tavaly megannyi rendezvény, konferencia, találkozó, de a közmédia egész napos műsorai, tematikus programjai a közös felelősségre, az odafigyelés és törődés fontosságára, a szórványmagyarság közösségeiben folyamatosan teremtődő értékek gazdagságára hívták fel figyelmünket, hívtak a közös ünnepre.

Nem sokkal az Országgyűlés határozatát követően a Magyar Nemzeti Tanács a magyar szórvány napját beemelte a vajdasági magyarság ünnepnapjai és jeles napjai sorába.

A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség a Magyar Nemzeti Tanáccsal közösen második ízben szervezi meg a magyar szórvány napját a Vajdaságban. Az ünnepi rendezvényt 2017. november 14-én, kedden 16.00 órai kezdettel rendezik meg Szabadkán, a Kosztolányi Dezső Színházban.

Az ünnepi program keretében fellépnek a hosszú idők után újból megszervezett Dél-bánsági Tábor kis táncosai, így Udvarszállás, Székelykeve, Torontálvásárhely és Hertelendyfalva fiataljai, továbbá a Doroszlói hagyományőrző néptáncegyüttes és a Gombosi Szent László kórus. A rendezvény keretében a közönség megtekintheti Léphaft Pál válogatását a Magyar Szó Szórványlétben című sorozatának és köteteinek képanyagából. Ünnepi köszöntőt mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke mond.

A műsort kerekasztal-beszélgetés követi, amelynek témája a szórvány közösségeink megtartására és megerősítésére irányuló stratégiák, cselekvési tervek: a közoktatás, a tájékoztatás, a művelődés és az anyanyelvhasználat egymást erősítő, kiegészítő komplex programjai lesznek. Bevezető előadást dr. Bodó Barna, neves erdélyi szórványkutató tart. A kerekasztal további részvevői: Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke, Nyilas Leonov Anita, a Tanács alelnöke, dr. Szőke Anna néprajz- és szórványkutató, óvodapedagógus, Bodzsoni István, a Pannon Rádió és Televízió igazgatója, Talpai Sándor, a Kisoroszi Szórványközpont vezetője, a Petőfi Sándor Program vajdasági ösztöndíjasai képviseletében Cs. Tóth Gabriella és Varga Anett. A beszélgetést moderátora Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke lesz.

logo-vmmsz

mnt-logo

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.