,,A parkosítás atyja” – Csihás Benőre emlékeztek Zomborban

Gerstmajer Imre javaslatára, a Vajdasági Magyar Szövetség helyi szervezetének kezdeményezésével és szervezésében ma, október 31- én, kedden a zombori Szent Rókus temetőben megemlékezést tartottak a doroszlói születésű, Zombor egykori ,,híres, parképítő, fasorokat nevelő polgármestere”, Csihás Benő síremlékénél.

dsc00113-3

dsc00095-3

Köszöntőbeszédet mondott Pribilla Attila segédpolgármester, a VMSZ helyi szervezetének elnöke. Megtudtuk, Csihás síremlékének jelenlegi rendbetételét Bartalos Jánosnak köszönheti a közösség.

dsc00090-3

Pribilla felolvasta Pfeiffer Attila történész emlékez(tet)ő sorait. Egyebek mellett elhangzott:

,,Csihás Benő (Doroszló, 1852. december 23.- Zombor, 1893.augusztus 18)- Zombor híres parképítő, fasorokat nevelő polgármestere, a Mosztonga melletti nagyközség orvosi famíliájának szülötte, a Zombori Hírlapban megjelent nekrológ szerint iskoláit Baján és Pécsett végezte, aztán Pestre ment, ,,a tudományegyetem jogi osztályát hallgatni” …harmincöt évesen jelölték- és csekély szavazattöbbséggel meg is választották Zombor polgármesterévé… A választás kitűnőnek bizonyult: az alatt a néhány év alatt, amely megadott neki, zöld várossá alakította át Zombort. ,,…Széles, poros utcáin ő ültetett fákat- írja Muhi János, a város monográfusa, és az ő intézkedési révén jutott a polgárság az olcsó facsemetékhez az általa megszervezett városi kertészetből…,, A celtiszek… négy sorban állták körül a belvárost a körúton…- írja érzékletes városregényében (Módosulások, 1989) Herceg János.-Tüdőbajos volt szegény Csihás Benő, s azt hitte, majd a fák fogják meggyógyítani, ha megnőnek és megtisztítják a levegőt az időnként sűrűn felszálló bácskai portól…ezt az időt azonban a nagyra nőtt lombos fákkal már nem érte meg Csihás Benő.”

dsc00094-5Mint azt Pfeiffer Attila taglalta, Csihás volt az, aki száz évvel korábban élt elődével, Markovics Józseffel együtt megalapozta a város fásítását. Ma Zomborban egy főre 25 négyzetméternyi zöld felület esik, csak a tévesen galagonyafának mondott celtiszekből, azaz ostorfákból több mint nyolcezer borul sűrű sátorként a sétányokra. Egy ilyen úttörő, mindenki számára hasznosat teremtő embernek, gondoljuk csak, áldott lehet az emléke. Sajnos nem így van. A városi köztisztasági vállalat 1991- ig Csihás Benő nevét viselte, de ettől kezdve, hogy, hogy nem, egyszerűen kikopott onnan. A dolgozói közösség sírjának gondozását is elhanyagolta. Ezt gondos kezek jóvátették, de neve még nem került vissza illő helyére.

dsc00099-2

Ft. Drobina Gábor megszentelte a sírt és az emlékezők közös imát mondtak. A kegyelet virágait a síron elhelyezte a VMSZ helyi és körzeti szervezetének, a Magyar Nemzeti Tanácsnak, továbbá a Magyar Polgári Kaszinó műemlékvédő szakcsoportjának képviselete. Az emlékezés gyertyagyújtással ért véget.

dsc00103-5

dsc00106-3

 

dsc00111-3

dsc00108-3

dsc00120-3

A szervezők hagyományt kívánnak teremteni a megemlékezéssel, ahogyan Csihás Benő eszmei hagyatékának, törekvéseinek folyamatos szem előtt tartásával is.

 

dsc00116

dsc00117-3

Kapcsolódó GALÉRIA: http://nyugat-bacska-portal.info/wppg_photogallery/gallery277/

 

 

 

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.