Vajdasági Magyar Mozgókép Napja(i)-ZOMBOR

Október 19- én  zajlott a Vajdasági Magyar Mozgókép Napja vetítés- sorozatok zombori eseménye. A szervezők, a magyarkanizsai Cinema Filmműhely tagjai, a házigazdák, a Magyar Polgári Kaszinó és annak műemlékvédő szakkörének tagjai elhelyezték a kegyelet virágait a zombori születésű Bosnyák Ernő, a vajdasági magyar filmművészet egyik fontos úttörője sírjánál.

Fekete J. József fotójaFekete J. József fotója

dsc00001-2

A Kaszinó színháztermében Siflis Zoltán, Balázs Béla- díjas filmrendező, szervező bevezetőt mondott Fekete J. József A vajdasági  magyar mozgókép történeti áttekintése című tanulmányáról.

Ezidáig, a Vajdaságban, Délvidéken még nem történt kísérlet a vajdasági magyar filmgyártás, filmművészet történeti  áttekintésére a kezdetektől  napjainkig / 2017 – ig, 27 oldal /.  Fekete J. József  összefoglaló dolgozata az első kritikai kísérlet a játék – és a dokumentumfilm vonulatának,  mai  szerzői produkcióinak értékelésére, értelmezésére, tágabb kontextusba  helyezésére.  Megközelítésében, arra vállalkozik, hogy  két filmfajta a játék – és dokumentumfilmek tükrében, vizsgálja meg a délvidéki magyarság közelmultjának és jelenének  filmes ábrázolását, tükröztetését, dokumentálását. Vállalkozásával kinyitott egy  művelődéstörténeti szelencét, amely tartalmáról, tematikai, formai vonatkozásairól, értékeiről mindmáig esetszerűen olvashattunk. Bizton leszögezhetem, hogy Fekete J. József művelődéstörténetünk elhanyagolt területére, ezen belül filmművészetünkre  fókuszáló tanulmánya, úttörő, iránymutató, további,  másszempontú  kutatást, értékelést inspiráló munka.  E művészeti területet is sokféleképen lehet megközelíteni, máskép közelíthetik meg a teoretikusok, művelődéskutatók, kritikusok stb. és másképp az alkotók, mindez még várat magára, várja honi és azon túli fehérfoltok feltáróit.  E pársoros ajánlással szeretném felhívni minden érintett szakmabeli és érdeklődő figyelmet Fekete J. József írására, és megköszönni  fáradozását- hallottuk Siflistől.

A Filmtett nevű erdélyi filmes portálon megjelent, hiánypótló, alapos és anekdotákkal megtűzdelt, élvezetes írást a szerző szintén ismertette és  Ágoston Pribilla Valéria olvasott fel részleteket.

dsc00007-3

A vetítések alkalmával a közönség láthatta Siflis Zoltán A kamerás emberek című, az úttörő nagy elődök életét bemutató dokumentumfilmjét.

dsc00011-4Emelett Fejős Csilla Fohász a déli végeken című dokumentum- alkotását, amely Bogdán József papköltő sorsportréja, továbbá a zombori fiatal filmes, Goretić Péter legújabb, Zomborban forgatott kis játékfilmjét, amely a NATO- bombázások idején megélt traumákat boncolgatja.

18268124_1537405526272292_3560140695812243698_n

DSC00008

Kapcsolódó GALÉRIA: http://nyugat-bacska-portal.info/wppg_photogallery/gallery271/

 

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.