,,A falu sorsa rajtunk múlik”- PELT Ilona nyilatkozott a doroszlói HK választások eredményéről

,,… attól függetlenül, azt leszámítva, hogy mindössze (minimális szavazatszám különbségek mellett) négy tanácstagunk jutott be az elkövetkező időszakban is folytatni fogjuk azokat a megkezdett programokat, projekteket, amelyek a magyar közösség számára fontosak.”

pelt (2)

Az augusztus 13- án lezajlott helyi közösségi választások eredményének értékelése és a további munka céljából, a helyi intézmények és civil szervezetek vezetői számára tartottak tanácskozást, amelyet Pelt Ilona, a Vajdasági Magyar Szövetség körzeti szervezetének elnöke vezetett. Az összejövetellel és a választások eredményével kapcsolatban Pelt Ilona a tanácskozást követően az alábbiakat nyilatkozta:

Két polgárok csoportja indult a doroszlói helyi közösségi választásokon. Az első kilenc helyen voltak a Szerb Haladó Párt által támogatott jelöltek, a másik kilenc helyen, a tízes számtól a tizennyolcasig szerepeltek a Magyar Összefogás, vagyis a Vajdasági Magyar Szövetség által támogatott polgárok csoportjának jelöltjei.

Mindenek előtt szeretnénk megköszönni szavazóinknak a bizalmat és a támogatást. Fontosnak tartom elmondani, hogy az eddigi választások során soha nem kapott ennyi szavazatot a VMSZ Doroszlón.

Kálóci Karola fotói

Maga a kimenetel is példátlan arányú, a ténylegesen itt élő lakosság több mint 90 százaléka szavazott.

Tudomásul kell venni, hogy Doroszló etnikai összetétel mára megváltozott, a lakosok 50 százaléka magyar nemzetiségű, 25 százaléka szerb, illetve 25 százaléka roma nemzetiségű.

Azt gondolom, valamennyi magyar érzelmű ember feltétel nélkül bekarikázta mind a kilenc jelöltet. Volt viszont (egy mindig meglévő) kevés százaléka a szavazóknak, amely saját megfontolásból és nem az egység jegyében tette le voksát. Jelen esetben ez a kevés, az egésznek mindössze a 1, 2 százaléka döntötte el a szavazás sorsát.

20729515_598045066986445_1739222102678956879_n

A választás időpontja egy kellemetlen időszakra helyeződött, augusztusnak ebben a szakaszában az emberek pihenni, nyaralni mennek. Nem lehet senkitől számon kérni, hogyha ebben az időszakban nem tartózkodik itthon. Arról nem szeretnék beszélni, hogy a másik oldal milyen módon szerezte meg ezt a többséget, hiszen ezzel a késsőbbiekben nekik kell elszámolni a szavazóik felé. El kell mondani, hogy a másik tábor szavazói sokkal fegyelmezettebbek voltak, mint a mi szavazótáborunk, hiszen ránk, kis közösségre jellemző módon a családi a baráti viszonyok befolyásolják a szavazás végeredményét sok esetben. Azt viszont fontos hangsúlyozni, hogy az eredményektől, attól függetlenül, azt leszámítva, hogy mindössze (minimális szavazatszám különbségek mellett) négy jelöltünk (Komáromi József, Kovács Géza, Pelt Ilona, Dékány József) jutott be az elkövetkező időszakban is folytatni fogjuk azokat a megkezdett programokat, projekteket, amelyek a magyar közösség számára fontosak.

doroszlo-viselet2

IMG_24211Lényegesnek tartottam összehívni egy olyan tanácskozást, amelyen jelen vannak a civil szervezetek és intézmények vezetői, helyi vállalkozók, hogy tovább tárgyaljunk közös dolgainkról, folytassuk a közösségi szintű építkezést.

A falu sorsa továbbra is rajtunk múlik. Nem keserít el a választások eredménye, hiszen tudatában vagyok annak, hogy kik azok, akik ezt a hátrányos helyzetet előidézték és azt is pontosan tudom, hogy ez a magyar közösség van olyan erős, hogy minden ilyen és ehhez hasonlóan kisebb vihart túléljenhallottuk Pelt Ilonától.

12004726_310243802433241_5452907925638474702_n

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.