A vértanúság szűk ösvényén- Emlékművet avattak CSONOPLYÁN

Július 15- én emlékművet avattak Csonoplyán, a templomkertben, az egykori plébános, Haug Antal (1890 – 1945) tiszteletére, akit 1944/45-ben ártatlanul elítéltek, az elhurcolás, a börtönben elszenvedett bántalmazások és kínzások következtében vesztette életét a mitrovicai börtönben 1945.07.15-én. Az emlékhelyet a csonoplyai Mindenszentek római katolikus egyházközség és a szegedi székhelyű Délvidék Kutatóközpont kezdeményezte.

IMG_20170715_183232

Az avatóünnepséget követő szentmisét Msgr. Dr. Pénzes János szabadkai megyéspüspök celebrálta, rangos vendégek jelenlétében. Az ünnepségen résztvett Hajnal Jenő a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Madarász Bernadett alkonzul, Beck Antal Német Nemzeti Tanács végrehajtó bizottságának elnöke, Paskó Csaba MNT végrehejtó bizottságának tagja. Paskó atya szólt az egybegyűltekhez, továbbá Szakács Csaba, a helyi egyházközség pasztorális tanácsának elnöke mondott beszédet.

IMG_20170715_182826

A német és kis részben magyar, származással rendelkező Haug Antal erősen magyar érzelmű ember volt. Helyi katolikus és nem magyar vagy német ajkú személyek jelentették fel és adták halálra. A vádirat szerint az volt a vétke, hogy szervezte, felkarolta a magyar művelődési életet a faluban, a háború alatt bevonuló magyar csapatoknak megadta a kellő tiszteletet, vasárnaponként a szentmisék után a templomban elénekeltette a magyar himnuszt, kapcsolata volt magyar szervezetekkel.

IMG_20170715_180844

A rendezvény keretében mutatták be a vértanú életéről született könyvet, Horváth Endre helyi plébános és Szlávics Károly helytörténeti kutató közös, A vértanúság szűk ösvényén című, a mártírhalált plébános történetét feldolgozó művét.

Képek forrása: Szakács Csaba

 

 

 

 

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.