5 NAP ÉS KEZDŐDIK A 41. DURINDÓ ÉS AZ 54. GYÖNGYÖSBOKRÉTA

Harmincegy év után Bácskossuthfalva újból házigazdája a vajdasági magyarság legnagyobb népzenei és néptáncos fesztiváljának, a Durindónak és Gyöngyösbokrétának. 2017. június 9-e és 11-e között közel háromezer fellépő, meghívott együttes, énekes és hangszeres szólista, kórustag, együttesvezető, táncoktató, koreográfus, népzenész, muzsikus, kézműves, népi iparművész, kiállító veszi át az irányítást a település élete fölött. A hangulathoz, az irányításhoz, a mindent-kézben-tartáshoz több mint 300 önkéntes fog felelni, hozzájárulni.

A helyi közösség, a megannyi civil szervezet, az általános iskola, a falu apraja-nagyja több hónapja megállás nélkül készülődik. Szépülnek az utcák, a terek, megannyi közösségi tér újul(t) meg, friss, üde, tavaszi és nyári itt most minden (képanyagot bőségesen találnak a helyi Ady Endre Művelődési Központ Facebook-oldalán, például ebben az albumban: https://www.facebook.com/gabriella.gogolyak/media_set?set=a.1480441482030099.1073741857.100001927838115&type=3).

durindo-gyongyos-logo

Röviden és hosszan is a három napról

A fesztivál nyitónapja egyben a fesztivál nulladik napja. Június 9-én, pénteken a jó hangulatnak, táncos és énekes kedvnek Bácskossuthfalva testvértelepüléseinek és meghívott vendégeinek  népművészeti műsora ágyaz meg, hogy azután a Rekreációs Központban egy fergeteges táncházzal köszöntse fel a Durindó szombatjának hajnalát – a talpalávalót a Csalóka zenekar húzza, táncoktató Bagi Ferenc.

A kunmadarasi Kaláris, a karcagi Pántlika, a jászkiséri Pendzsom, a mélykúti Vadvirág Néptánccsoport és a szentesi Jövőnkért Néptáncegyüttes ünnepi műsora mellett június 9-e még rengeteg más programot tartogat:

  • délelőtt 10 órakor a Helyi Közösség dísztermében Nyújti, nyújti fonalát… címmel a vajdasági magyar kézművesek munkáiból válogatva nyílik kiállítás, amelyet az alkotók számára szervezett szakmai találkozó követ. A kiállítást Barcsay Andrea, a békéscsabai Kézműves Szakközépiskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója nyitja meg, a szakmai beszélgetést dr. Illés Károlyné hímző népi iparművész, a népművészet mestere, Jenei Anikó hímző népi iparművész és Barcsay Andrea vezetik.
  • Délután 5 órakor, a gyönyörű Emlékházban a 9+1 Nemzetközi Művésztelep ünnepi tárlata nyílik meg.
  • Ugyanitt, az Emlékházban pedig további három kiállítás tekinthető meg, így Magyarország kincsei címmel a kalocsai hímzést és a szentesi fekete kerámiát bemutató tárlat • a helytörténeti gyűjtemény állandó kiállítása, és nem utolsó sorban az Ivan Modričin-emlékgyógyszertár.

Június 10-e, szombat a XLI. Durindó napja. A fesztiválra több mint 110 csoport érkezik. A 12.00 órakor kezdődő hivatalos megnyitó előtt 11 óra 15 perckor a rendezvény Fesztiváltanácsa sajtótájékoztatót tart a Gyermek- és Ifjúsági Rendezvényközpontban (az egykori Echo), ahol többek között ismerteti döntését, kinek ítélte oda a testület a jövő évi rendezés jogát.

11.30 órakor a színház kiállítási termében Guba László Albert, Kunmadaras Nagyközség polgármestere Bácskossuthfalva testvértelepüléseinek közös népművészeti kiállítását, míg Papp László, helyi monográfus, a településen 1976-ban és 1986-ban megrendezett Durindón és Gyöngyösbokrétán készült fotókból és a fesztiválhoz kötődő különböző tárgyi emlékekből álló tárlatot méltatja és nyitja meg.

2013-tól a Durindó egy napon, két helyszínen párhuzamosan zajlik – az idén két benti helyszínen mutatkoznak be a népzenei mozgalom tagjai. Az ünnepélyes megnyitó 12.00 órakor kezdődik a színház nagytermében, ahol Seffer Attila, Bácskossuthfalva helyi közösség tanácsának elnöke, Gogolyák Gabriella, az Ady Endre Művelődési Központ elnöke mond ünnepi köszöntőt. A fesztivált mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács és Szabó Gabriella, a Fesztivál Tanácsának elnöke nyitják meg.

A Durindó másik helyszíne az egykori Echo – mai nevén Gyermek- és Ifjúsági Rendezvényközpont. Itt (a színháztermi megnyitó után) Gogolyák Gabriella és Szabó Gabriella köszönti az egybegyűlteket. Az ünnepi gondolatokat a budapesti Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának a Szent László-év jegyében született vándorkiállításának megnyitója követi – innentől pedig a durindósoké a színpad, a pódium.

A fellépők, akik 65 településről érkeznek 112 műsorszámmal neveztek, így helyszínenként 56-56 fellépő mutatja be éves munkáját, az erre a seregszemlére készített összeállítását s természetesen legszebb viseletét. A csoportok, szólisták továbbra is nagyon fontosnak tartják, hogy autentikus és hogy saját/helyi népdalanyagból állítsák össze produkciójukat. A Durindó fellépői a következő településekről érkeztek: Ada, Adorján, Bácsfeketehegy, Bácsföldvár, Bácskossuthfalva, Bajmok, Bajsa, Bogaras, Csantavér, Cservenka, Csóka, Dobradó, Felsőhegy, Gunaras, Gyála, Hajdújárás, Hertelendyfalva, Horgos, Kevi, Kishegyes, Kisorosz, Kispiac, Kúla, Kupuszina, Magyarcsernye, Magyarittabé, Magyarkanizsa, Maradék, Martonos, Mitrovica, Mohol, Muzslya, Nagykikinda, Óbecse, Orom, Oromhegyes, Pacsér, Padé, Palics, Pancsova, Péterréve, Piros, Sándoregyháza, Satrinca, Szabadka, Szentmihály, Szenttamás, Szilágyi, Temerin, Topolya, Topolya, Torda, Tornyos, Torontálvásárhely, Tóthfalu, Törökbecse, Törökfalu, Törökkanizsa, Újvidék, Veprőd, Verbász, Versec, Völgyes, Zenta, Zentagunaras.

Természetesen lesznek szünetek is (s természetesen nem egyszerre a két helyszínen) – a Művészeti Szakbizottság tagjai ekkor általánosan véleményeznek; augusztustól decemberig ugyanakkor a produkciókról készült hang- és videofelvételeket közösen kielemezve 6 helyszínen találkozik a zsűri a részvevők művészeti vezetőivel és tagjaival.

A Durindó jó szokásához híven az Újvidéki Rádió és az Újvidéki Televízió 2-es csatornáján élőben jelentkezik be: így délután fél négy körül közel egy órán át a rádióhallgatóknak, míg este 8 és 9 óra között a Jó estét, Vajdaság! magazinműsor jóvoltából a televíziónézőknek szeretne egy kis szeletet nyújtani a fesztiválból. Ugyanakkor – a Vajdasági Rádió és Televízió stábjának köszönthetően – a tavalyi évtől a médium Youtube-csatornáján élőben követhető mind a Durindó, mind a Gyöngyösbokréta.

A televízió szerkesztett esti műsornak lesz meglepetésvendége is: a Fölszállott a pávából ismert erdélyi Cickom Énekegyüttes három elbűvölő tagja is köszönti a fesztivált, a közönség pedig őket. Felkészítőjük Kászoniné Fejős Gabriella, nagysolymosi tiszteletes asszony Bácskossuthfalva szülöttje – a Cickomosok meghívása így adta magát.

Durindó nincsen népzenei koncert nélkül. Nos, a moraviciak ezen a téren is kitesznek, kitettek magukért! A szervezők felkértek a több mint tíz éve feloszlott helyi vonós zenekart, a Forgatós együttest (a zenekar tagja volt többek között Fejős Gabriella is), hogy álljanak össze újból, és egy rövid koncerttel, örömzenéléssel lepjék meg a közönséget, dobogtassák meg a moravici szíveket. A zenekar tagjai külföldön élnek, valaki Erdélyből, valaki Magyarországról, valaki Németországból jön haza, hogy egy kellemes próbanapot követően megmutathassa, még mindig a vérében van a tudomány. A minikoncert 21.00 órakor kezdődik a Gyermek- és Ifjúsági Rendezvényközpont (az egykori Echo) udvarában.

Az ő Fellépésüket a tavaly 20. születésnapját ünneplő Szökős együttes koncertje követi. Csonka Ferenc, Varga Orsolya, Dvorácskó Szebasztián, Csonka Balázs és Kelemen Zsolt a 2016-ban erre az alkalomra kiadott lemezen hallható számokból (a CD a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet gondozásában jelent meg) ad ízelítőt. Mondanunk sem kell, ez sem lesz piskóta.

Az est fő fellépője a Tükrös zenekar lesz. Árendás Péter és zenekara hosszú idő után hallható/látható ismét a Vajdaságban. Reméljük, a 2015-ben megjelent Erdők, vizek zenéje lemezük (kiadó: Ethnic Stúdió) teljes egészében felcsendül. És ezzel még mindig nem ér véget az est. Ha a péntek, akkor a szombat éjjel sem múlhat el táncházmentesen. A cipőket hajnalig, kifulladásig az Echo udvarában szabad koptatni.

És ha már az Echo és annak udvara… 1990-ben, az akkor megépült diszkóban tartották meg az első vajdasági táncháztalálkozót. Az általános iskola udvara pedig az első népzenei képzéseknek adott otthont, s fertőzött meg megannyi mára kiváló muzsikusként ismert fiatal fiút, lányt… Ennek örömére és tiszteletére – minthogy erről a bizonyos első táncháztalálkozóról hál’Istennek készült s fenn is maradt egy videofelvétel – a részvevők a fesztivál mindkét napján, a színház kiállítási termében megtekinthetik az archív felvételt.

Az idei fesztivál Kodály Zoltán születésének 135., halálának 50., Kálmány Lajos születésének 165. és Bodor Géza születésének 70. évfordulója, továbbá az Arany János- és a Szent László-emlékév, valamint a reformáció születésének 500. évfordulója köré szerveződik. Megannyi sorsunkat, értékrendünket, gondolkodásmódunkat, magatartásunkat, a kultúrához, hagyományunkhoz, kincseinkhez, a nemzet fogalmához és fontosságához való viszonyunkat meghatározó egyéniségekre emlékszünk és emlékeztetünk is egyben.

Az LIV. Gyöngyösbokréta napján, június 11-én (vasárnap) a fesztiválon részvevő néptáncegyüttesek, a szervezők, a zenekarok, a Fesztiváltanács tagjai, megannyi jeles egyházi és közéleti személyiség jelenlétében a reformáció 500. és egyben a Kárpát-medence reformátussága 450 éves jubileuma alkalmából Halász Béla, a Szerbiai Református Keresztyén Egyház püspökének szolgálata mellett 11.45 órakor emléktáblát avatnak, hogy azután – több százan bevonulva a templomba – 12.00 órai kezdettel egy ökumenikus jellegű ünnepi áhítaton énekeljék közösen legszebb egyházi énekeinket és himnuszainkat. Az áhítaton – amelynek keretében megáldják a részvevőket és fesztivál lobogóját – a református közösség e jeles ünnepének és a rendezvény tiszteletére több jeles személy is szolgálni fog, így dr. Bogárdi Szabó István, a Dunamelléki Egyházkerület püspöke, egyben a Magyar Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke, a közös énekek orgonakíséretét ft. Paskó Csaba római katolikus pap, karnagy, zenepedagógus látja el.

Az áhítatot követően a néptáncegyüttesek ünnepi felvonulását és menettáncát csodálhatjuk meg – az idei menet a templomudvarból indul és a Kossuth parkba érkezik meg. A közösen énekelt himnusz után a fesztivált Seffer Attila és Gogolyák Gabriella köszöntik, ünnepi köszöntőt Pásztor István tartományi képviselőház és a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke és Pirityiné Szabó Judit, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának kapcsolattartási főosztályvezetője mond, a rendezvényt Szabó Gabriella Fesztiváltanács-elnök bocsájtja útjára. A Fesztivált első óráját (13.30 és 14.30 óra között) az Újvidéki Televízió 2-es csatornája élőben fogja kapcsolni, a televíziónézők tehát vasárnap is követni tudják a történéseket.

A 2017-es Gyöngyösbokrétán – amely továbbra is a néptánccsoportok legpompásabb, munkájuk és tudásuk színe javát bemutató fellépése – 35 táncegyüttes mutatkozik be. Az utóbbi években ez a szám kicsit hullámzott: ebben az évben több régi-új és új táncegyüttes is bemutatkozik, külön öröm, hogy több szórványmagyar közösség együttest alapított, művészeti vezetőt talált magának, működik, dolgozik rendületlenül és mindannyiunkat bátorító kitartással. A táncegyüttesek a következő településekről érkeznek: Bácskossuthfalva, Doroszló, Erzsébetlak, Fejértelep, Hajdújárás, Horgos, Kevi, Királyhalom, Kishegyes, Kispiac, Kupuszina, Magyarcsernye, Magyarittabé, Magyarkanizsa, Martonos, Mitrovica, Muzslya, Nagykikinda, Nyékinca, Óbecse, Péterréve, Szabadka, Szaján, Szentmihály, Temerin, Topolya, Torda, Tornyos, Törökbecse, Törökkanizsa, Újvidék, Versec, Zentagunaras.

A bemutatkozások első és második része között körülbelül egy órás szerkesztett műsort tekinthet meg a közönség. Az idei Kálmány Lajos népmesemondó verseny, a Kőketánc énekes népi játék és néptáncvetélkedő, a Középiskolások Népzenei és Néptáncvetélkedője és az általános iskolások népzenei vetélkedője, a Szólj síp, szólj! meghívott díjazottjai, tehát az utánpótlás máris kiemelkedő szólistái, együttesei adnak ünnepi műsort. (A 2013-as kezdeményezés, ez az ötlet egy egyszerű életigazságon alapszik: amíg együtt táncolnak, énekelnek, egymásnak mesélnek, együtt derülnek gyerekek, ifjak, középkorúak és idősek, az nemcsak az egyént, de elsősorban a közösséget erősíti.) A műsor keretében ismét fellép majd a Cickom Énekegyüttes, valamint a szakmári néptáncegyüttes is bemutatkozik. Az ünnepi program legelején a Művészeti Szakbizottság és a Fesztiváltanács elnökei átadják az idei Bodor Anikó-díjat. A díjat annak a csoportnak vagy szólistának ítéli oda a zsűri, aki a véleményük szerint az adott év Durindóján a leghitelesebb tolmácsolta saját hagyományanyagát.

A vasárnap kiemelkedő kísérőrendezvénye között említhetjük a Kör, kör, ki játszik? címmel meghirdetett játszóházat, ahol 10.00 és 11.30, valamint 13.30 és 18.00 óra között  népi gyermekjátékokkal, agyagozás, népmesés foglalkozásokkal, bőrözéssel, közös énekléssel, nemezeléssel, csülközéssel, néptáncos programmal, ékszerkészítéssel és hangszerbemutatókkal várják a legkisebbeket és természetesen minden érdeklődőt. A játszóház (amiként a péntek délelőtti kézműves kiállításnak és szakmai találkozónak is a) szervezője a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, helyszíne pedig a Gyermek- és Ifjúsági Rendezvényközpont (az egykori Echo). Mindkét program szakmai partnere és támogatója a budapesti Hagyományok Háza.

Ugyanilyen – kicsit más korosztálynak és más tartalmat, lehetőségeket kínáló, de – fontos helyszíne a fesztiválnak a Folkkocsma is. A köteletlen barátkozásnak és örömzenélés helyszíne Június 10-én, szombaton 10 és 19 óra között a Művelődési Ház (Iskola utca 2.) udvarában lesz, 20 órától kifulladásig a Gyermek- és Ifjúsági Rendezvényközpontban – az egykori Echóban (Ifjúság utca 2.). Június 11-én, vasárnap 10 és 24 óra között a Kossuth park sarkában, a Juhász bálteremben vár minden énekes, táncost, zenészt, népművészt… – mindenkit!

Még mielőtt a fesztivál záróeseményéről szólnánk, 6 dolgot még fontosnak tartunk elmondani:

  1. A szervezők az idén főtt étellel vendégelik meg a részvevőket. Az étkeztetés három különböző helyszínen, pontosabban épületben zajlik majd, a szakácsok már fenik a késeket, izzítják a fakanalakat, barátkoznak a megannyi bográccsal.
  2. A Durindó és a Gyöngyösbokréta minden évben igyekszik mindig olyan fotográfust felkérni, aki valamennyire részese vagy részese volt a népzenei és néptáncos mozgalomnak, szereti a fesztiválok hangulatát, jól kommunikál, kedves, odaadó… A fesztivál fotósa nem idén nem más, mint Szerda Zsófi újságíró, szervező, szerkesztő, megannyi program megálmodója, volt néptáncos.
  3. Az idei ajándékszatyor igazán bőségesnek mondható: a részvevők több fontos szakkönyv és kiadvány mellett (Borsi Ferenc: A kis Csóka körű van kerítve, amely 2 CD-mellékletet is tartalmaz. Kiadó: Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület Csóka • Besnyi Károly: Jeles helyeink, amely Bácskossuthfalva kincses és kulturális kalauzának tekinthető kiadvány • a helyi értékekről készült ünnepi kiadványokat) kóstolót idei Kisüsti verseny díjazott párlataiból, egy csodálatos, fonalgrafikával meghímzett emléklapot, régi moravici képeslapok reprintjeit, a helyi Kisújság ünnepi számát, valamint a Vajdasági Magyar Folklórközpont kiadványát is megkapják a részvevők.
  4. Fontos még szólni az idei Művészeti Bizottság összetételéről is:

A Durindó zsűrijét a következő személyek alkotják: Dr. Bárkányi Ildikó néprajzkutató, muzeológus • Borsi Ferenc népzeneoktató • Csizmadia Anna népdalénekes, a Szabadkai Zeneiskola népzenei tanszakának népiének-tanára • Juhász Gyula népzenész, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet népzenei munkatársa • Kelemen Zsolt népzenész, népzeneoktató, a Pécsi Tudományegyetem ének-zene szakos hallgatója • Kisimre Szerda Anna néptáncpedagógus, népdalkörvezető • Németh István, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Zenetudományi Intézetének munkatársa • Raj Rozália hímző- és viseletkészítő-oktató • Rontó Márta zenetanár, népdalkörvezető • Szabó Annamária népdalénekes, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékének hallgatója • Vakler Anna népdalénekes, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékének népiének-tanára

A Gyöngyösbokréta Művészeti Szakbizottságának tagjai: Árendás Péter népzenész, népzeneoktató, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékének adjunktusa • Dr. Bárkányi Ildikó néprajzkutató, muzeológus • Kisimre Szerda Anna néptáncpedagógus, népdalkörvezető • Kiss Zsélykó néptáncoktató, koreográfus • Raj Rozália hímző- és viseletkészítő-oktató • Szűcs Gábor néptáncpedagógus, koreográfus • Szűcsné Urbán Mária néptáncpedagógus, koreográfus

  1. Természetesen az idei évben is lesz kézműves kirakodóvásár. A Durindó napján a színház előtti téren, míg vasárnap a Kossuth parkban csodálhatjuk meg a népi iparművészek, kézművesek, kirakodók portékáit.
  1. Eső esetén a kültéri programoknak a színház nagyterme ad otthont.
  1. Az idei fesztivál szervezői: az Ady Endre Művelődési Központ, Bácskossuthfalva • a bácskossuthfalvi Helyi Közösség • a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség • és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet.

A fesztivál szakmai partnere: a budapesti Hagyományok Háza.

Támogatók: Miniszterelnökség – Nemzetpolitikai Államtitkársága • Bethlen Gábor Alap • Magyar Nemzeti Tanács • Nemzeti Kulturális Alap • Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság • Tartományi Művelődési, Tömegtájékoztatási és Vallási Közösségi Titkárság • Topolya Község • Szerb Köztársaság Kulturális és Tájékoztatási Minisztériuma.

Médiatámogatók: Vajdasági Rádió és Televízió Újvidéki Televíziója és Rádiója • Pannon Rádió és Televízió • Magyar Szó • Hét Nap • Vajdaság MA.

A fesztivál a rendezvény lobogójának átadásával zárul, amelyet az idei házigazda ünnepélyes keretek között nyújt át/ad tovább a jövő évi fesztivál szervezési jogát elnyerő magyar közösség képviselőinek.

 

 

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.